1

ikinci dünya savaşı sonrasında insanların yaşadıkları acılar ve kayıpların sonucunda savaşa katılan ülkeler arasında bir bildiri hazırlanmış ve 10 aralık 1948 tarihinde bu bildiriye ülkeler imza atarak insan haklarının korunacağına ve sınıf ayrılıklarının savaş kayıplarının olmamasını dileyen kararlara varmışlardır.

1

10 aralık dünya insan hakları günü tam olarak 10 aralık 1948 tarihinde yani insan hakları evrensel bildirisi'nin kabul edildiği gün de ortaya çıkmıştır. bu tarihten itibaren de her 10 aralık gününde dünya insan hakları günü olarak kutlamalar yapılmıştır. 2 dünya savaşı yaşandıktan sonra birçok devlet insanlara tanınan hakların ve özgürlüklerinin devletler tarafından koruma ve güvence altına alınması konusunda hemfikir olmuşlardır. bu karar alındıktan sonra da birleşmiş milletler insan hakları komisyonu, insan hakları bildirisi'nin hazırlamıştır bu bildiri tam olarak 1948 yılının haziran ayında hazırlanmış ve paris'te yapılan bir oturum ile genel kurul tarafından 10 aralık 1948 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
paris'te yapılmış olan bu oturumda aslında 6 tane sosyalist ülke bildiride bulunan bazı kararların burjuva sınıfına mensup olan kişilerin sınıfsal ayrılıklarına ve çıkarlarını koruduğu gerekçesiyle ve işçi sınıflarının yüksek mertebedeki egemen sınıflar ile uzlaşmak zorunda kalacağı gerekçesi ile insan hakları bildirisi'nin direkt olarak kabul etmemiş ve çekimser kalmayı tercih etmişlerdir. sonrasında oy çoğunluğu ile insan hakları bildirisi kabul edilmiş ve yürürlüğe konulmuştur.

0

on aralık dünya insan hakları günü ikinci dünya savaşı sonrasında ortaya çıkan onca ölüm, acı sonunda insan hakları önem kazanmıştır. değer kazanmıştır. 1948 yılında ilan edilmiştir.