0

yüce rabbim kainatı yaratırken, her şeyi belli bir düzen ve denge üzerine yaratmıştır.dolayısıyla bu dengelerdeki oluşan insan kaynaklı bozulmalar sonucunda, bunu çevremizde.doğada belli başlı değişimler de görmekteyiz.doğadaki ve çevremizdeki bu olumsuz değişikleri ekolojik bozukluklar diyoruz.biraz daha detay verecek olursak, çevresine yoğun sanayileşmenin olduğu yerlerde oluşan asit yağmurları bir ekolojik dengesizliktir.çünkü yağmurun doğasında herhangi bir şekilde asitli olarak yağmak yoktur fakat etraftaki bulunan sanayi stestlerinden duman vasıtasıyla veya diğer şekillerle yukarıya çıkan kimyasallar bize dönüşü asit yağmuru şeklinde olur.ekolojik dengesizliklere okyanuslarda ve denizlerde oluşan balık türlerindeki azalma ile gösterebiliriz.çünkü okyanuslarda da belli katmanlarda belli sıcaklıklarda yaşayan balık türleri var.eğer ki su ısınırsa bu katmanlarda yaşayan balıkların yaşama şansı kalmadığı için türleri yok oluyor.hepimizin bildiği sera etkisi veyahutta küresel ısınma olarak bildiğimiz durumda bir ekolojik dengesizliktir.ozon tabakasının zayıflaması sonucunda küresel ısınmayla karşı karşıya kalıyoruz.insanoğlu olarak bu dünyanın sadece bize ait olmadığını ne zaman farkına varacağız acaba ?

0

ekolojik dengeyi bozan ağaçların bilinçsizce yok olması fabrika atıkları dumanları günde milyarlarca insanların içtiği sigara deniz göl dere gibi yerlerin pisletilmesi bunlara örnek olabilir.

0

ben bir makalede okumuştum radyason ve dengesiz avlanma sonucu bir çok balık göç etmiş ve radyasondan dolayı 1 tondan fazla balılar bulunmuş kilo olarak

0

maalesef gününüzde o kadar çok ekolojik dengesizlik var ki insan üzülmüyor değil. ekolojik dengesizliklerin ilki ve en önemli yeşil alanlara dikilen devasa binalar ve gökdelenlerdir. o güzelim ormanlar ağaçlar kesiliyor yerine binalar dikiliyor. ekolojik denge böyle bozulmuş oluyor. o kadar canlının katledilmesi anlamına geliyor. ayrıca denizlerde olan aşırı kirlilik te ekolojik dengeyi bozan hususlardandır. ayrıca kullanılan kalitesiz araç yakıtları da ekolojik dengenin bozulmasında baş rol oynuyor. kalitesiz kömür ve yakıt kullanılması mutlaka engellenmelidir. öt ela’mda fabrika bacalarından çıkan zehirli gazların engellenmesi ve kontrol edilmesi gerekiyor. o fabrika bacalarına filtre olması gerekmektedir. bunlar mutlaka kontrol edilmelidir. ağaç katlimanıa ormanların yanmasına engel olunmalıdır. özellikle yaz aylarında yanan güzelim oksijen kaynağı ormanları yok etmemek için daha dikkatli ve bilinçli olmak gerekiyor.