0

nazim hikmet sevgilisiyle bulusmak icin gulhane parkinda sozlesmistir fakat pilis tarafindan aranmaktadir polisler parkta devriye gezmektedir polilerden saklanmak icin agaca cikar sevgilisi parkta bankta beklemektedir ve ben bir ceviz agaciyim gulhane parkinda ne sen bunun farkindasin ne de polis farkinda diye sarki sozleri yazar

1

bu şarkının hikayesi gerçekten çok güzel aslında şarkı da değildir. nazım hikmet'in yazmış olduğu güzel şiirlerden sadece biridir. nazım hikmet arandığı dönemlerde piraye ile görüşmek için gülhane parkı'nda sözleşmiştir. piraye gelip gülhane parkı'ndaki bir bankta otururken, nazım hikmet , ona yaklaşacağı sırada uzaktan etrafta dolanan polisleri fark eder. polisleri fark ettikten sonra kaçmak için çok fazla bir yere olmadığını anladığı için bir ceviz ağacının üzerine tırmanır. beni saatlerce o ceviz ağacından çaresizce pirayeyi seyreder. bir yandan da polislerin gitmesini bekler ancak polisler parkta devriye gezdikleri için bir türlü ceviz ağacından aşağıya inemez. piraye'de nazım hikmet'in onu ceviz ağacın tepesinden izlediğini hiç farkedemez. saatlerce orada bekler ancak en sonunda ümidini kaybederek nazım hikmet'in gelmeyeceğini düşünür ve parktan ayrılmak zorunda kalır. nazım hikmette saatler sonra polis parktan gittiğimde anca ceviz ağacından aşağıya iner ve oradan uzaklaşır.
yaşamış olduğu bu olayın üzerine eve gittiğinde ise ben bir ceviz ağacıyım gülhane parkında şiirini yazar. şiirinde geçen sözler şöyledir, ben bir ceviz ağacıyım gülhane parkında ne sen bunun farkındasın nede polis farkında. yani gerçekten yaşanmış bir olay sonrasında yazılmış bir şiirdir. sonrasında ise rahmetli cem karaca tarafından şarkı olarak çevrilmiş ve senelerce söylenerek dillerden düşmeyen bir şarkı haline gelmiştir.

0

nazım hikmet sevgilisi piraye ile gülhane parkındaki ceviz ağacının altında buluşmak üzere sözleşir. buluşma günü geldiğinde nazım hikmet ağacın altına gider. fakat o dönemlerde polis tarafından aranan biridir. onu görüp tanıyan biri polise ihbar eder. o da çaresiz ağaca çıkar. o arada sevgilisi piraye de gelmiştir ağacın altına. ama o sevgilisine seslenemez ve bu dizeleri karalar.
ben bir ceviz ağacıyım gülhane parkında
ne sen bunun farkındasın ne de polis farkında