0

filozof düşünür anlamına gelmektedir felsefecilerdir örneğin aristoles sokrates platilon kant gibi

0

genelde çok düşünüp saçmalayanlara denir hep bişeylerden şüphe duyarlar ve antin kuntin işler yaparlar bazende doğru konuşurlar ama biri bile daha çok para kazanmanın sırrını çözmedi gitti

1

filozof, bilgeliğe ulaşmaya çalışan kişi anlamına gelir. ulaşmaya çalışır, çünkü hiçbir zaman felsefede son söz söylenemez, bitmişlik yoktur.
felsefe daima yolda olmaktır. "k. jaspers"
felsefe, insan düşüncesinin gelişimi sürecinde ortaya çıkmış bir bilgi türüdür. felsefi yaklaşımlardan önce insanlar kendilerine, doğayı ve evreni efsaneler, mitoslar, hikayeler ve masallarla açıklamaya çalışmışlardır. mitoslardan sonra ise bu çabayı dinsell açıklamalarla sürdürmüşlerdir. tek tanrılı dinlerin öğretileri insana hazır bir yaradılış kuramı vermekteydi. fakat insanoğlu ne mistik ne de dinsel öğreti ile yetindi...
o, kendi aklı ve düşüncesiyle var olan her şeyi sorgulayarak felsefi düşünceyi yarattı. felsefe, aklın sorgulayarak elde ettiği bir bilgi olarak yaklaşık m.ö. 6. yy.da ege kıyılarında, milet şehrinde, thales'in kimliğinde ortaya çıktı.
felsefe soru sormakla başlar soru sormak ise merak etmekle başlar. insan, kendisi, çevresi ve yaşadığı dünya hakkında merak duygusuyla başlayan soru zincirleri içinde kendini bulur. ben kimim, neyim, ne olacağım? dünya nedir? evren nedir? varlık nedir? evrensel bir ahlak yasası var mıdır? eylemlerimizde özgür müyüz? ideal bir düzen var mıdır? vb.
felsefi etkinlik problemlerin farkına varılmasıyla ve onların yanıtları için merak duyulmasıyla başlar. insan ne zaman sıradan anlamanın ötesine geçip, zihinsel sorgulamaya başlarsa felsefe yapmaya başlar.
bu felsefeyi yapan kişilere, evreni ve var oluş sebeplerini sorgularan kişilere filozof denir. sokrates'in de dediği gibi; "sorgulanmamış bir yaşam, yaşanmaya değmez."

1

filozof felsefe ile uğraşan felsefelerle çığır açan, ileriye giden, entelüktüel bilgiler ortaya koyan insana filozof denir. en ünlü filozoflar yunan filozoflarıdır. kant, platon, aristoteles, descartes gibi önemli filozoflar vardır.