0

hocalar meali yaziyorlar ki insanlar faydalansin kim derse bu meali ben kendim cikardim yalan atmistir zaten.tabi alim hoca degilse.

bakara suresi ilk 5 ayet

bu sure medinede indirilmis olup 286 ayettir.
er-rahman ve er-rahim olan allah'in adiyla

1.elif,lam,mim
2.bu kitap kendisinde hiçbir şüphe olmayan,takva sahiplerine yol gösteren bir kitap'tır.
3.o,takva sahipleri, gayba iman eder,namazi dosdoğru kılar ve kendilerine verdigimiz rızıktan infak ederler.
4.sana indirilen ve senden önce indirilen (kitaplara) iman eder, ahiret gününe yakinen inanırlar.
5.bunlar,rablerinden bir hidayet uzeredirler.ve onlar kurtulusa erenlerin ta kendileridir.

1

ben bakara suresinin ilk 5 ayetini yorumlayabilirim fakat mealini arapça bilmediğim için kuranı kerim türkçe mealinden alacağım bu kopya içerik sayılmaz umarım.
bakara 1-5 ayetleri meali şöyledir:
- elif lam mim
- işte kitap, onda asla şüphe yoktur; o günahtan sakınanlar için bir rehberdir.
- onlar gayba iman ederler, namazı kılarlar, kendilerine verdiklerimizden hayra harcarlar.
- sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler ve ahirete de onlar kesin olarak inanırlar.
- rableri tarafından gösterilen doğru yol üzerinde olanlar ancak onlardır ve kurtuluşa erenler de yalnızca onlardır.
şimdi ayet ayet kendi dilimin döndüğünce sizlere yorumlayacağım bu ayetleri...
1. ayeti kerime" elif lam mim"yani hurufu mukatta harfleri. bunların anlamını islam alimleri araştırmış fakat bilinmiyor, yani şu an dünyada bu harflerin anlamını bilen yok o yüzden bu ayeti yorumlamıyorum.

2. ayeti kerimede ise "işte kitap onda asla şüphe yoktur,o günahtan sakınanlar için bir rehberdir." demiş.bu ayeti kerimede burada günahtan sakınanların nitelikleri vasfedilmiş bunu takip eden ayetlerde. hatırlarsınız 3. ayette gayba iman ederler,namazı kılarlar,müminlerin niteliklerinden bahsedilmiş burada müminleri anlatmış bir nevi.

3. ayeti kerimede ise onlar yani müminler gayba iman ederler peki nedir gayb, gelecek, ahiret sadece allah'ın bildiği kullarının bilmediği olaylara denir. namazı kılarlar, müminler allah'ın beş vakit farz kıldığı ibadeti yerine getirileri. kendilerine verdiklerimizden hayra harcarlar yani mü'minler allah'ın kendilerine verdikleri nimetleri allah yolunda yani hayır da harcarlar.
4. ayeti kerimede ise sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler ve ahirete de onlar kesin olarak inanırlar demiş.-sana indirilen-burada sana ifadesi tahmin ediyorsam peygamber efendimiz hz muhammed mustafa sallallahu aleyhi ve sellem'e hitaben kullanılmış, ona indirilen kitap kur'an'ı kerimdir. bu ayette müminlerin kur'an-ı kerim'e ve ondan önce indirilen mushaflara inandıkları vurgulanmıştır. ve yine müminlerin ahirete de kesin olarak inandıklarına vurgu yapılmıştır bu ayeti kerimede.
5. ayeti kerime de ise rableri tarafından gösterilen doğru yol üzerinde olanlar ancak onlardır demiş yani mü'minler allah'ın emir ve yasaklarını yerine getirdikleri için allah tarafından gösterilen doğru yol üzerinde gitmişlerdir bu ayeti ilk önce bunu anlatmak istenmiş ve sonrada şöyle devam etmiş: ve kurtuluşa erenler de yalnızca onlardır kurtuluşa ermek burada öteki dünyada yani ahiret hayatında güzel hayata yani cennete erişmek anlamında kullanılan bir ifadedir.
sadece meali kuranı kerim'den bakarak yazdım geri kalan her şey kendi yorumumdur bilginize

0

bakara suresinin ilk beş ayetini yorumlayamam ama bakara süresinin ilk beş ayetlerini söyleyebiliim ama türkçeleriyle yani tam onu da bilmiyorum türkçeleriyle söyleyebilirim elif lam mim var ikinin anlamı ikincisinin anlamı ben kendisinde şüphe olmayan muttakiler için yol gösterici olan kitap ver diyor orda da anlatmak istediği şeyler farklı üçüncü anlamı onlar gaybe inanırlar inanan da namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerini rızık olarak verdiklerimizden infak ederler diyor yorum duyamıyorum ama yani bunları biliyorum ve onlar sana indirilene senden önce indirilenlere iman ederler ve ahiret te de kesin bir bilgiye inanırlar dördüncüsü de bu kardeşin beşincisi de işte bunlar rablerinden olan bir hidayet güzeller üzerine üzeridirler ve kurtuluşa erenler bunlardır beşincisi de bu