0

osmanlı devleti "takmama" modundaydı bu sebeple lale devrini ilan etti ancak bu süre boyunca hiç savaş kazanılmadı devlet hazinesi dolmadı. patrona halil ise isyan başlatıp lale devrinin sona ermesini sağladı , kendisi de kısa bir süre sonra öldü zaten

0

patrona halil isyanı lale devrini bitiren ayaklanmadır. 1718-1730 yılları arasında süren lale devrinde padişah ve yönetim ıslahatlar yapmış olsa da herkes keyif içindeydi. sömürülen yine halktı.

0

patrona halil aslında arnavut kökenli birisidir. adı halil, lakabı patronadır. daha önceden birçok isyanda elebaşı olarak bilinir ve ceza almıştır. cezalardan kurtulmuştur, daha sonra yeniçeri ocağında da görev almış birisidir. patrona halil ve arkadaşları bir gün toplantı yaptı ve isyan edecekleri günü belirlediler, bir perşembe günü devlet adamlarının da bulunduğu bir yerde halkı isyana davet edercesine kendilerine katılmalarını sağladılar. halkın da katılmasıyla isyan çok kısa bir sürede büyüdü. halil yeniçeri de çalıştığı için yeniçeri ocağındaki askerleri de yanına çekmiştir. bu olay osmanlı döneminin lale devri diye bilinen döneminde çıkmıştır. lale devrini sona erdiren dönem, patrona halil isyanıdır. siyasi sosyal ekonomik ve devletten şikayet etmeleri bu isyanı çıkarmalarında etkilidir. çünkü padişah bu dönemde biraz güçsüz bir hüküm sürüyordu, birçok başarısızlığa ve bozguna uğramıştır. üçüncü ahmet zamanında çıkmıştır bu isyan. 3. ahmet isyanı sona erdirmek için tahtını bırakmış ve şehzade mahmut'a yerini bırakmıştır. fakat bu isyancılar 1.mahmuta da baskılarla istediklerini yaptırmaya çalıştılar. padişah da bu istekleri kabul etti, daha sonra yeniçerileri ve isyandan zarar gören devlet adamlarını kendi yanına çekmeyi başardı. patrona halil i başka bir yere gönderdi, göstermelik olarak ve topkapı sarayı'na davet etti birgün. patrona halil padişah yerine yeniçeriler ile karşılaştı ve patrona halili orada öldürdüler. daha sonra yanında bulunan arkadaşları da teker teker öldürüldü ve isyanın yeniden çıkması bu şekilde sona erdirildi, engellenmiş oldu.

0

sizlere patrona halil ayaklanması hakkında bilgi verecek olursam eğer, patrona halil ayaklanması şöyle olmuştur, lale devrinin sona ermesi ve üçüncü ahmet'in tahtan indirilmesi ile sonuçlanan ayaklanmaya patrona halil ayaklanması denilmektedir. lale devri'nde saray ve yakın çevresinin eğlenceyi büyük paralar harcaması anadolu'da eşkiyaların artması, üstüne istanbul'a bir göç dalgası başlamasıyla kentte işsizliğin yaygınlaşması ve iran'la girilen savaşta art arda yenilgiler alınmasının halk arasında yarattığı hoşnutsuzluk beyazıt hamamı tellaklarından patrona halil'in küçük bir topluluğun başına geçerek 28 eylül 1730'da ayaklanması ile sonuçlandı. başlangıçta küçümsenen ve bu ayaklanmaya önlem alınmadı. ancak daha sonra yeniçerilerin de bu ayaklanmaya katılmasıyla ve basımevi kurdurması gibi yenilikçi uygulamaları nedeniyle sadrazam nevşehirli damat ibrahim paşaya karşı olan ulemanın'da desteklemesi ile hızla büyüyerek nevşehirli damat ibrahim paşa'nın öldürülmesi ile ve padişah üçüncü ahmet'in tahttan indirilerek yerine, bir mahmut'un geçirilmesi ile sonuçlanan bir ayaklanma olmuştur .benim sizlere patrona halil ayaklanması ile ilgili verebileceğim bilgiler bu yöndedir. umarım sizlere yararlı bilgiler sunmuşumdur.