0

türk hakemleri maçları hiç iyi yönetemiyor.

0

türk hakemliğinin şu anda turkcell süper ligi'ndeki maçları çok iyi yönetemediğini görüyorum. eski zamanlarda türk hakemleri var uygulaması olmadığı için kendi kararlarını çıplak gözle karar veriyorlardı. ama şu anda var uygulaması geldikten sonra derin bir inceleme yapılıyor ve ona göre karar veriliyor. bu yüzden var uygulaması ülkemize gelmesi aslında çok güzel oldu. maç sonrasında başta teknik direktörün ve taraftarların tepkileri oldukça yüksek oluyordu. biraz olsun türk hakemleri türkiye ligi'ndeki maçları daha kaliteli yün ettiklerini görüyoruz. var uygulaması olmasına rağmen oldukça hatalar hala devam ediyor ama. bunu bir türlü önleyemediler ve bu yüzden bir çok tepki alıyorlar. özellikle türk hakemleri ne yapılması gereken yaz aylarında çok güzel bir eğitim programı yapılması gerekir. eğer bu eğitim programından geçen kişiler maç yönetmeye hak kazanması gerekiyor. eğer bu şekilde uygulanırsa daha doğru kararlar ve hatasız bir şekilde maç yönetilir. eğer bunların devam ettiği takdirde var uygulamasının hiçbir faydası olmayacaktır. benim bazı maçlarda gördüğüm kadarıyla hatalı kararların oldukça göründüğünü ve hakemlerin vermediğini gördüm. tabii ki biraz da taraflı davrandıklarını düşünüyorum. bu yüzden aslında yapılması gereken avrupa'daki hakemleri anlaşmalı bir şekilde türkiye ligi'nde hakemlik yapmaları gerekiyor. türk ligi'ni yöneten hakemler ise avrupa'daki maçları yönetmesi gerekiyor. eğer bu şekilde bir uygulama gelirse daha başarılı olacaklarını tahmin ediyorum. çünkü hiçbir şekilde taraf tutma gibi bir imkanları olmayacaktır. bu yüzden daha mantıklı geliyor bana.

0

türk hakemleri maçları özellikle cüneyt çakır ve halis özkahya için söylüyorum bunu büyük bir eyyam içerisinde yönetiyorlar. avrupa'da ki cüneyt hoca ile ülkemizde ki cüneyt hoca resmen ap aprı 2 karakter gibi. bu 2 hakem dışında diğer hakemlere de değinecek olursak, bu sezon ülkemize gelen var sistemi ( video asistan referee) hiç şüphesiz ki futbolun daha adil sonuçlara gitmesi açısından çok faydalı bir sistem. bunun ilk denemesini dünya kupasında görmüştük ve %99.8' lik başarı oranı yakalamıştır. bu sistemin esas amacı taç ve kornerler dışında maç içinde ki bütün pozisyonlar da orta hakemin karar vermesine yardımcı olmak, yanlış bir karar verdiyse onu maç içerisinde düzeltme imkanı sağlayan son derece faydalı ve yararlı bir sistemdir. fakat bizim ülkemizde var sisteminin kullanılışı tamamen bir kaos. şimdi şöyle düşünün televizyon da bir pozisyon izliyoruz belki 2. 3. izlemede anca karar verebiliyoruz hakemlerin eskiden böyle bir lüksü yoktu anlık en doğru kararı vermek zorundaydı fakat var sisteminin gelmesiyle artık böyle bir imkanları var. neden kullanmıyorlar bu imkanı ? hepsi için bahsetmiyorum ama yani o sistemi oraya koymuşlar tekrar altını çiziyorum çoğu hakem bu sistemi gerçekten 4-4 lük kullanıyor fırat aydınus olsun mesela bu sistemi en başarılı kullanan hakem. ancak önünde ki pozisyonu görmekten aciz olan bazı hakemlerimiz sanki kusursuz maç yönetiyorlarmış gibi var sistemi olmasına rağmen çoğu tartışmalı pozisyona vara gidip bakmıyor bile baksa bile baktığı görme konusunda sıkıntıları olduğu eyyamcı oldukları için gördüklerini çalamıyorlar. aman verdiğim kararın tersini vermeyeyim kafasıyla yaptıkları hatayı hata ile örtmeye devam ediyorlar. bu bahsettiğim olayı çok uzak değil 2 hafta önce beşiktaş-galatasaray maçında cüneyt çakır 2 penaltı pozisyonunu atlayarak göstermiş oldu. kesinlikle var sistemini faydalı buluyorum ancak bu var sistemini kullanmasını henüz becerebildiğimizi zannetmiyorum. ellerin de böylesine bir imkan varken bunu bu kadar kötü ve bilinçsiz kullanmak ta zaten bizim türk hakemlerinden başkasının işi olamaz.

0

türk hakemleri denilince akıllara hep eyyam gelir süper lig'de oldukça kötü ve başarısızlar var olmasına rağmen doğru karar veremeyecek kadar beceriksizler bir çok kulübün emeğini çalmışlardır isteyerek veya istemeyerek . bunlar hakem oluyorsa sokaktan her hangi biri hakem olur düşüncesi geliyor akıllara akıl almaz fahiş hatalar ön planda güzel yönettikleri maç sayısı bir elin parmağını geçmez

0

baktığımız zaman türkiye ligi'nde bu sezona kadar çok hatalı maçların yönetildiğini görüyoruz. özellikle var sistemi geldikten sonra hakemlerin biraz daha doğru karar verdiklerini ve pozisyon tekrarlarını izlediklerini görüyorum. bu sistemin gelmesi aslında bir yandan daha iyi olduğunu görüyorum ama türkiye'de pek fazla uygulanabildiğini görmüyorum. bunun daha iyi yerlere ulaşabilmesi için aslında yapılması gereken yaz aylarında özel kursların verilmesi gerekiyor. şu anda var sistemi olmasına rağmen hala hataları devam ettiğini açıkçası futbolseverler farkında olduğunu düşünüyorum. eğer bu sistemin bir an önce hatasız bir şekilde kullanılması gerektiğini ve daha çok kaliteli maçlar çıkarmak için bunu yapmaya mecburlar. özellikle baktığımız zaman herşeyin orta hakem de bittiğini görebiliyoruz. penaltı olan pozisyona bile penaltı vermeyen hakemlerin hala türk futbolunda hakemlik yaptığına inanamıyorum. bu yüzden biraz daha dikkat edilmesi gereken ve maçlardaki önemli anları defalarca izlemelerini tavsiye ederim. özellikle baktığımız zaman var uygulamasının kötü bir yanı da maçın sürekli durmasını sağlıyor ve oyuncular soğuyor. aslında var uygulamasının türkiye'deki futbol severlere sorulması gerekiyor anket şeklinde. eğer olumsuz cevap çıkarsa kullanılmaması gerekiyor bence. ama baktığımız zaman bütün dünyada çok güzel yararlı olduğunu görüyorum. inşallah bundan sonraki maçlarda ve özellikle ilerleyen yıllarda bu uygulamada başarılı yere gelecektir türk futbolu.