0

ahmet kaya kimdir?

5 cevap
1

ahmet kaya kürt kökenli bir ses sanatçımızdı. paris'te öldü yıllar evvel ülkesinden kaçmıştı.
kendisini çok severdim kasetleri vardır o zamanlar, halen de dinlerim. ama bir ara siyasi tercihlerinden ötürü pkk'yı savununca çok kızmış ve bütün kasetlerini kırıp atmıştım. ama bu kızgın sürecimde bile onu dinlemeyi çok özlüyordum. sonra kendime telkinlerde bulundum. bu adam kürt ve tabii ki kendi yoldaşının yanında olacak, onun kazanımları için savaşacak vs. diye diye zamanla kendimle onun arasındaki engelleri yıktım. şimdilerde severek yine şarkılarını dinliyorum.
rahmetle..

0

ahmet kaya hepimizin dillerine dolanan muhteşem şarkılara imza atmış, muhteşem bağlama çalan, türk halkının gönüllerine taht kurmuş olan ancak savunmuş olduğu fikirler yüzünden kendi devleti tarafından birçok haksızlığa uğrayan usta bir sanatçımızdır. kendisi 1957 senesinde malatya'da dünyaya gelmiştir. kürt kökenli bir sanatçıdır ve yaşadığı bütün problemleri de aslında kendi tercih etmediği bu kökeninden dolayı yaşamaya başlamıştır. ahmet kaya'nın müzik hayatı tam 6 yaşındayken başlamıştır.babasının kendisine hediye etmiş olduğu bağlama ile ufak tefek çalışmalar yapmış ve küçük yaşta bağlama çalmayı öğrenmiştir. sonrasında ise müzik merakımdan dolayı kaset ve plaklar satan küçük bir dükkanda çalışmaya başlamıştır. maalesef okul hayatı fazla uzun süre memiş ve ailesinin maddi sıkıntılarından ötürü okulunu bırakmak mecburiyetinde kalmıştır.durumlarını iyileştirmek için istanbul'a taşındılar ancak burada da çok fazla adaptasyon sorunu yaşamaya başlamıştır. kendini bu şehre kabul ettirmek onun için çok zor olmuştur.
ahmet kaya, askerliğini bitirdikten sonra evlenmiştir ve bu evlilikten bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir. sonrasında emine kaya ile olan evliliği sonlandırmıştır.
evlenmeden önceki dönemlerde çok fazla maddi sıkıntı yaşadığı için yaşayabilmek adına suç işleyerek hapse girmeye bile çalışmıştır. kendisi ilk albümü 1984 senesinde çıkardı. ismi ağlama bebeğimdi.ancak ahmet kaya'nın yayınlamış olduğu ilk albüm kısa süre içerisinde toplatılmıştır ve yasaklanmıştır. ancak 1 sene kadar sonra yasak kaldırılmıştır. ahmet kaya bazı aracılar vasıtasıyla yusuf hayaloğlu nun kız kardeşi gülten hayaloğlu ile tanışmış ve sonrasında birbirlerine aşık olarak evlenmişlerdir. osmanlı kahvesinde gülten hayaloğlu nun bir idam mahkumundan almış olduğu şafak türküsü isimli şaiiri ahmet kaya seslendirmiş ve bu şarkı sayesinde ismi büyük kitleler tarafından bilinir bir hale gelmiştir.zaten sonrasında ise yusuf hayaloğlu ile tanışmış ve onun yazmış olduğu mükemmel şiirlere kendi yorumlarını da katarak çok güzel bir şekilde seslendirmiştir.
halkından vatan haini olduğuna dair çok can suçlamalar yapılmış, yayınlamış olduğu şarkılar yasaklanmış, medya ve diğer sanatçılar tarafından bile tepki görmüş resmen ahmet kayaya bir linç kampanyası başlatılmıştır. ahmet kaya her zaman yaşarken anlaşılmak istemiş ancak bu dileği hiç bir zaman gerçek olmamıştır. o öldükten sonra değeri bilinmiş ve bir çok ödül verilmiştir. o öldükten sonra verilen ödüllerinde neyse. ahmet kaya 16 kasım 2000 tarihinde kalp krizi sebebiyle paris'te ki evinde vefat ederek aramızdan ayrılmıştır. cenaze törenine binlerce insan katılmıştır. ahmet kaya vatan hasreti çekerek bu dünyadan gitti , mezar taşında bile yurdumdan uzak , yağmurlar içindeyim, akşam oldu sürgün susuyor yazmaktadır. gerçekten çok yazık. bu ülkede hala bunu yapıyorlar, hala insanların değerini yaşarken anlamıyorlar ve hala insanları görüşleri yüzünden ayrıştırıyorlar. gerçekten boylelerine de yuh olsun.

0

ahmet kaya yıllardır tanınan bilinen bir sanatcidir

0

memleket sevdalısı olmadıksın rahmen ülkeden gönderilen ve gurbet ellerde hayatını kaybeden insanın içine işlemiş sarkılar yazan ve besteleyen bir dönem cezaevinde yatmış olan usta ses sanatcısıdır

0

çocukluğunda türkçe bilmeyen, sevdiği kızı bu yüzden yanlış anlayan, gurbet ellerde olmuş bir vatandaş.