0

şahmeran aslında bir efsanedir. fas kökenli olduğu düşünülmektedir. kelime içerisinde de geçen meran kelime anlamı olarak yedi katlı yer altındaki yılanların adıdır. şahmeran ise bu yer altında yaşayan meranların kraliçesidir. efsanelerin çoğunda şahmeran ın kadın bazılarında ise erkek olduğu anlatılır. bu şahmeran ın mersin ilinin tarsus ilçesinde yaşadığı bilinir. en çok dillerde dolanan hikayesinden bahsedecek olursak şahmeran akıllı iyi niyetli ve barışçıl bir yapıya sahip hükümdarmış.
geçimini odun satmakla sağlayan yoksul bir ailenin oğlu olan cemşab arkadaşları ile beraber bal ile dolu mağaza bulurlar. balı çıkarmak için aşağı cemşab ın inmesine karar verirler. aşağı cemşab iner ve bal yukarı çekilir ancak kendilerine daha fazla pay düşsün diye düşünen arkadaşları cemşab ı mağarada bırakıp yukarı çıkarmazlar ve balı alıp kaçarlar.
mağarada kalan cemşab bir beyazlık fark eder ve o ışığa doğru gider. delikten içeriye baktığında hayatında görmediği kadar güzel bir bahçe görür. çiçekler, havuzlar, ve havuz başında oturan süt beyaz vücutlu bir yılan oturmaktadır. ve yanına gider. cemşab bir zaman sonra şahmeran ın güvenini ve sevgisini kazanır ve uzun yılllar şahmeran ın yanında kalır. yıllar sonra ailesini görmek için gitmek ister. şahmeran izin vermez ancak cemşab ısrarcı olur. ve şahmeran en sonunda izin verir. cemşab yılanların yerini kimseye söylemeyecektir. ve söylemezde. ancak bir zaman kadar. uzun zaman sonra ülkenin padişahı hastalanır. vezir hastalığın çaresinin şahmeran ın etinin yemek olduğunu söyler ve her yere haber salar. şahmeran aranmaktadır. vezir şahmeran ın yerini bilen kişinin sırtının hamamda pul pul olacağı bilgisine sahip olduğundan dolayı herkesi hamama gönderiri. cemşab da hamama girer ve arka tarafta gizlenen vezir onun sırtının pul pul olduğunu görüp şahmeran ın yerini zorla da olsa öğrenir.
bunun üzerine şahmeran yakalanır ve üzgün olan cemşab ın yerinin söylemekte mecbur kaldığını görür. şahmeran cemşab a beni toprak çanakta kaynatıp suyumu vezire içir, etimi de padişaha yedir der.
böylece vezir ölür padişah iyileşir. cemşab da padişahın yeni veziri olur. şahmeran ın öldürüldüğünü yılanlar o günden beri bilmez. çünkü yılanların şahmeran ın öldüğünü öğrendiği anda tarsus ilçesini istila edeceği rivayet edilir.