1

attila ilhan 15 haziran 1925 senesinde menemen'de dünyaya gelmiştir. isminin tamamı attila hamdi ilhandır. halka mal olmuş çok ünlü bir türk şair ve aynı zamanda roman yazarıdır. hayatının büyük bir çoğunluğunu izmir'de geçirmiştir. özellikle ilk ve orta öğretiminin büyük bir kısmında izmir'de bulunmuş sonrasında babasının işi nedeniyle tayin dolayısıyla farklı bölgelerde eğitimini tamamlamıştır. izmir'de atatürk lisesi'nde okurken aşık olmuş olduğu bir kıza nazım hikmet ait bir şiir yazmış olduğu için daha 16 yaşındayken 1941 senesinin şubat ayında okuldan uzaklaştırıldı ve sonrasında da tutuklandı. bu olaydan sonra iki ay hapishanede tutuldu. hapishaneden çıktıktan sonra da türkiye'nin hiçbir bölgesinde eğitim göremeyeceğini dair bir belge verildi. bu yüzden de eğitim hayatına bir süre ara vermek durumunda kaldı. sonrasında mahkemeye başvurdu 1944 senesinde danıştay'ın kararı ile okuma hakkını yeniden elde etti. liseden mezun olduktan sonra 1946 senesinde ise istanbul üniversitesi hukuk fakültesini kazandı. üniversite hayatı boyunca bazı dergilerde şiirleri yayınlandı ve ilk şiir kitabı olan duvarı 1948 senesinde yayınlandı.
üniversite 2. sınıftayken de yine nazım hikmet'e kurtarma hareketlerine katılmak için paris'e hareket etti. nazım hikmet'e büyük haksızlıklar ya bugün düşündüğü için eylemlerde aktif bir şekilde bulundu. türkiye'ye döndükten sonra da bu yüzden sıkça başı belaya girdi.bu olaylarla ilgili yazdığı bazı şiirleri yüzünden defalarca gözaltına alındı.
21 yaşında yazmış olduğu cevheroğlu muhammed isminin şiiri ile bir anda popülerliğe kavuşmuştur.
1951 yılında yazmış olduğu bir yazıdan dolayı tekrardan hakkında soruşturma açılınca paris'e gitti bu dönemde marksizmin fransızcayı iyi bir şekilde öğrendi. sonrasında ise türkiye'de de fazlaca tanınan bir şair haline geldi.
ilk romanının ismi sokaktaki adamdır.yalnız bulamam yayınlamadan önce 10 tane daha roman yazmıştır ancak yazmış olduğu ilk romanlar da kendini fazlaca anlattığı için onları roman olarak değil de günlük olarak görmüştür ve bu yüzden de o yazılarını asla gün yüzüne çıkarmamış ve yayınlanmamıştır.
romanlarında o dönemdeki yazarlar gibi kız hayatını değil şehirli insanları ve ekonomik ve siyasal sorunları ele almıştır.
attila ilhan kurtlar sofrası adlı eseri ile tam bir olgunluk dönemi içerisine girmiştir. türk edebiyat tarihi için büyük katkıları olmuştur. her zaman yeniliğe açık ve değişimden yana olan bir şair olmuştur. en bilinen ve sevilen şiiri ise ben sana mecburum şiiri dir. her zaman gerçekçi bir bakış açısı ile şiirlerini ve yazılarını yazmıştır.
atilla ilhan 1985 yılında ilk kez kalp krizi geçirmiş bu tarihten sonra da kalp sorunları bir türlü peşini bırakmamıştır. 11 ekim 2005 yılında ise 2 kez geçirdiği kalp krizi nedeniyle istanbul'daki evinde vefat etmiştir. attila ilhan mutlu öldüğünde tam olarak 80 yaşındaydı. gerçekten şiirleri ve eserleri ile türk edebiyatının her zaman çok büyük katkıları olmuş çok başarılı bir sanatçımızdır.

0

atilla ilhan sinema oyuncusu çolpan ilhanın kardeşi. bildiğim kadarıyla istanbul doğumlu. şairdir kendisi.