2

orta asya türklerinin içkisi diye biliyorum kımız'ı ben.
ekşi ve kısrak sütünden yapıldığını da biliyorum.
türklerin ulusal içkisi olarak ben kabul etmiyorum eden edebilir. bana göre rakı'dır ulusal içkimiz. :)
hiç içmedim ama okuduklarımdan sonra tadının sanki kefir tadına yakın bir tat olabileceğini hayal ediyorum. kefiri sevmemiştim ben.
kazakistan'da çok tüketilirmiş.

0

kimsenin bu kimiz hakkinda bilgisi de mi yok. yani türk ickisi olup arastirmamaniz bir garip. yani en azindan kisrak sutundrn yapiliyor deseniz bilr bilgidir. fsrkindaysaniz kimiz hakkinda ne biliyorsunuz demisim. yani illa sitede isim anlami mi sormam lazim soruma cevap alabilmem icin. yani google'ye kimiz nedir diye de kimse mrrakindan acip bakmamis. o aastirma sorusu isteyenler neredeler peki. kendilerini brnim sorularimda hic goremiyorum. ama baska sorularin alrinda arastirma sorusuna yazarim ederim diye crvap yazarlar, bu gibi sorularda goremeyiz nedense kendilerini.

0

soruda da belirttiğim gibi aslında kımız türklerin milli içkisidir. içki denildiğine bakmayın, kımız kısrak sütünden yapılmaktadır. kımızı kendine has bir maya ile ekşitilerek yapılmaktaymış. bu mayalandırma sonucunda kısrak sütü az-çok köpüklü, mayhoş lezzetli, güzel kokulu, keyif verici bir içki halıne gelmekteymiş. iki türlüsü varmış bu kımızın. ak kımız ve kara kımız… kımız; mide hastalıkları, kansızlık gibi hastalıklara yararlı olduğu gibi, halsizliği giderir, güç verici özelliği vardır. kımızı ilaç olarak kullananlara, her gün 0,5 – 2 litre içmeleri önerilmekteymiş kımız.