1

hikikomori kelimesi japoncada elini ayağını çekmek ve geri çekilmek gibi anlamlara gelmektedir. özellikle son zamanlarda ortaya çıkmış olan bir hastalık çeşididir bir nevi depresyonun değişik bir hali olarak da yorumlanmaktadır. özellikle japonya'da bir milyondan fazla kişinin bu rahatsızlığa sahip olduğu düşünülmektedir.
hastalık ise kelime anlamında da olduğu gibi her şeyden elini ayağını çekmek yani kişilerin özellikle de genç yaştaki kişilerin dışarıya çok fazla çıkmak istememeleri ve kendilerini eve kapatmaları sürekli olarak internette takılmaları müzik dinlemeleri ve uyumak ile kendi kişisel ihtiyaçlarını gidermek dışında başka hiçbir şey yapmamaları sonucunda bu hastalığa yakalandıkları düşünülür. bu hastalığa yakalanan kişilerin, altında yatan sebepler de özellikle hayatlarının belli bir de dönemin de bir dışlanmışlık problemi yaşadıkları düşünülmektedir özellikle ikili ilişkilerinde ya da okul hayatlarında ,iş hayatlarında dışlanma gibi sorunlar yaşadıkları için ya da çok büyük sıkıntılar yaşadıkları için artık sosyalleşmek istememeleri ve buna ihtiyaç duymamaları sebebiyle kendilerini dış dünyadan soyutlamaları ilave eve hapsetmeleri ile ortaya çıkıp kendini gösteren bir rahatsızlıktır.
özellikle japon basınında bu hastalık ilerleyen dönemlerde şiddete eğilimli olan kişilerin oluşmasının ilk basamağını oluşturduğu düşünülüyor. atta bir çok seri katilin geçmişi incelendiği zaman bu şekilde bir sorun yaşadığı zamanında tespit ediliyor bu yüzden de japonya'da yapılan çalışmalarda gerçekten ilerleyen dönemlerde çok fazla şiddete meyilli ve problemli insanların küçükken bu rahatsızlığı geçirmiş insanlar arasından çıktığını iddia edilmiş ve bu konu da bir çok araştırma yapılmıştır.
kısaca kendini dış dünyaya karşı kapatma ve özellikle gençlerde kendilerini eve dahi değil direkt olarak kişisel alanları olan odalarına kapatmaları hastalığı tamamen bir kişilik bozukluğu ya da şizofreni tarzı bir rahatsızlık olarak görülmüş ve depresyonun belki de en ağır şekillerinden biri olarak düşünülmüştür.

0

soruyu gördüğümde hemen bir japon terimi olduğunu düşündüm, ve araştırdığım zaman, japon hükümetinin japonya'daki genç nüfusun sadece telefonla uğraşıp toplumdan uzaklaşmalarından yakınmasının, standart bir hayat sürmeyi tercih ettikleri sonucu olan hastalık olduğunu okudum. bazı gençler okula ya da işe gitmeyip arkadaşlarıyla buluşmayip, dışarıya çıkmayıp, gezmeyip sadece evde bulunarak evden çıkmaması durumunda hikikomori adlı hastalık olduğunu söylüyorlar. bu bir depresyon hali gibi bir şey denilebilir. bu kişiler kendini toplumdan soyutlayarak eve kapatmıştır. kendini en az 7 yıl olarak eve kapatan da vardır ve bu gençlerin neden toplumdan uzaklaşmayı seçtikleri tam olarak bilinememektedir. isanlar evde kaldığı sürece daha çok bilgisayar başında oyun oynuyorlar, bu durum tembellikten kaynaklanmaktadır demiş bazı psikologlar. aslında gençler arkadaş edinmek, sevgili edinmek, gezmek tozmak istiyor, fakat üşendikleri için bunu yapamıyorlar diyor psikologlar. bu insanlar evde teknolojinin kurbanı olmuşlardır. telefon veya tablet veya bilgisayar aracılığı ile sürekli oyun oynayıp, sürekli video izleyip, bilgisayardan bir şeyler okuyup zaman geçiriyorlar. yani sanal alemde iletişim kuruyorlar. dışarı çıkmaktan çok sanal alemde arkadaşlık kuruyorlar ve bu şekilde yaşamdaki tüm sorumluluklarını erteliyorlar. bir süreden sonra fizyolojik ihtiyaçları da bilgisayar başında karşılamaya başlıyorlarmış. bu yaşam biçimi insanları karamsarlığa, mutsuzluğa, depresyona sokacak derecede ileri şekilde görülür ve intiharla biten sonuçlar yaşanmaktadır.