0

mahalle sakinlerinin ortak ihtiyaçları belirlemek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, diğer kurumlarla iş birliği yapmaktır. yerel seçimlerde vatandaş tarafından seçilir. 5 yıl boyuncu görev yaparlar. seçim zamanı seçim listesini düzenler askerlik çağına gelenlerin listesini hazırlar. mahallenin eksiklerinin giderilmesi için gerekli yerlere başvuru yapar. seçim zamanı seçmen kağıtlarını dağıtır.

0

muhtarlar köy meclisi yani halk tarafından seçilen kişidir. devletin gönderdiği emirleri ve kanunları halka duyurur onların bunları uapmasını sağlar. köyde yaşanan sorunlarla ilgilenir. köy halkının ikamet işlemleriyle ilgilenir. ayrıca seçimle iş başına gelir. köy okulu ile, köy camisi ile de ilgilenir.

1

muhtarlar devlet memuru olarak görev yaparlar. seçilerek başa gelirler ve mahallenin kalkınması için plan ve projeler üretirler. mahallede olan sorunlarla ilgilenirler. sosyal hakların oluşmasında ve insanlara bilgi vermelidir. köy muhtarları köydeki doğum ölüm gibi şeyleri kayıt altına alır.koyde şüpheli bir durum farkederse polis yada jandarmaya bilgi verir. muhtarlar seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına yardım ederler. seçim zamanı seçmen kâğıtlarını insanlara iletir. nüfus kağıdı kaybeden kişilerin yeni kimlik kartı çıkartmak için veya yeni bir işe başlayan insanların belgeleri konusunda yardımcı olur.

1

muhtarlsrın görevleri gerekli kanun, yönetmelik yada emirleri ilan etmek ve devlet tarafından kendisine verilen görevleri yerine getirmektir. köyde güvenliği düzeni sağlamaktır. köydeki doğum, ölüm ve evlenmeleri nufüs memurlarına bildirmektir. suç işleyenleri yakalatıp teslim etmektir. görevli olduğu köydeki bataklıkları kurutmak, köye sağlılklı su getirmek, köyün temizliğini sağlamak köy meydanını yaptırmak, köy korusunu korumaktır. muhtar köy ve köylüleri kalkındırmak zorundadır. köyün ihtiyaçları için harcanacak parayı, ihtiyar meclisiyle belirleyip bu parayı paylaştırmak ve toplamaktır. köyün halkının dileklerini yetkili merciye bildirmek ve köyü mahkemelerde temsil etmektir. muhtara köy ve devlet işlerini görmede ihtiyar heyeti yardımcı olur. ihtiyar heyeti köyün bütçesini yapar. kimin ne kada rpar vereceğine ve kimin köy için kaç gün çalışacağına karar verir.