1

enis behiç koryürek, türk şair, bürokrat ve öğretmendir. 11 mart 1891 yılında istanbul'da dünyaya gelmiştir. mülkiye mektebi mezunudur. dış işlerine bağlı bir bürokrat olarak çeşitli ülkelerde çalışmıştır.
varidat-ı süleyman, güneşin ölümü, miras (iki adet kitabı vardır bu isim üzerine) adlı kitapların yazarıdır.
milli edebiyatımızda hecenin beş şairinden biri olarak bilinir.
bir ara çok kişiye ters gelse de bazı kişilerin etkisi altında kalarak ruh çağırma seanslarına katılmıştır. burada anlatılanlar bir cin ona musallat olmuş ve kendini süleyman çelebi olarak tanıtmıştır. bu süreçte enis behiç koryürek'in ruh sağlığı bozulmuştur.
varidat-i süleyman eserini ona ruhun yazdırttığı da söylenen rivayetler arasındadır.
ruh sağlığı bozulan enis behiç koryürek fazla yaşamamış ve 18 ekim 1949 tarihinde ise ankara'da ölmüştür.

0

enis behiç koryürek 1891 yılında doğmuş bir yazarımız olarak biliyoruz. enis behiç koryürek balkan savaşlarında ilk şiiri yazmış bir kişidir. genel anlamda şiirlerinde milli duyguları çok yer vermiştir. enis behiç koryürek şiirleri aruz vezni ile yazmıştır. ziya gökalp in etkisinde kalma ile birlikte heceyi kullanmaya tamamen başlamıştır. 1 dünya savaşı ve kurtuluş savaşı yıllarında daha çok kahramanlık konularını ele alıp başarılı bir yazar olduğunu kanıtlamıştır. enis behiç koryürek ilk kitabının miras adı ile yayılmaya başlamıştır. enis behiç koryürek tasavvufa yönelmiş bir kişidir. benim en çok sevdiğim şiirlerinden biri de çanakkale şehitliğinde adlı şiiridir. oldukça ilgi gören şiirler arasında yer alıyor. enis behiç koryürek 1949 yılında aramızdan ayrılmış başarılı bir yazardır. türk edebiyatındaki yeri oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. bazı yazarlar gibi kendi duygularını da içine katarak o dönem içerisindeki olayları da şiirlerine aktarmıştır.