1

enis behiç koryürek, 11 mart 1891 senesinde istanbul'da dünyaya gelmiş önemli bir şairdir. kendisi beş hececilere mensup olan bir kişiliktir. şiirde yenilikten yana olmuş ve aruz veznine karşı çıkmıştır. şiirlerini hece ölçüsüyle yazmıştır. ayrıca şair olmasının yanı sıra önemli bir diplomat ,bürokrat ve öğretmendir. işçilerin sorunlarına özellikle çok büyük bir sorun olarak görmüş ve bu konulara fazlaca yönelmiştir. işçilerin yaşamış olduğu sorunlara çözümler üretebilmek açısından çok fazla çalışmalar yapmış ve kurumlaşmalara gitmiştir.
enis behiç koryürek ilk şiirini 19 yaşındayken yazmıştır. ilk şiirinin ismi ise ruhum şiirlerimde tecessüm eder benimdir. sanat hayatının ilk yıllarında fecri ati topluluğuna katılmıştır. serveti fünun'un etkisi altına çokça girmiştir.
hece ölçüsünü benimsemesi ise ziya gökalp sayesinde olmuştur .ziya gökalp, enis behiç koryüreği milli edebiyat akımına yöneltmiş ve şiirlerini hece ölçüsü ile yazmasını çok daha iyi olacağını tavsiye etmiştir. enis behiç koryürekte bu tavsiyelere kulak asarak hece ölçüsüyle şiirler yazmaya başlamıştır.
özellikle balkan savaşı'nın yaşanmış olduğu yıllarda çok fazla kahramanlık içeren ve türk milletinin ulusal duygularına hitap edecek tarzda şiirler yazmış ve bu sayede insanları çok fazlaca etkilemiş ve adından çokça söz ettiren bir şair haline gelmiştir.
ayrıca sanat hayatında şiirin dışında müziğe de merak duymuştur ve keman benzeri bir alet çalmaya başlamıştır. bu müzik aletini kendisinin icat ettiği söylenmektedir boru ve keman birleşiminden meydana gelmiş olan tuhaf bir müzik aleti olduğu söylenmektedir. şiirleri de müziğe adapte ederek bu alet ile birlikte icra etmeye başlamış.
enis behiç koryürek hayatının son dönemlerinde maddi anlamda da çok fazla sıkıntılar yaşamış ve hayata bakış açısı da çok fazla değişiklik göstermiştir. özellikle son zamanlarında dine fazlaca yönelmiştir. 18 ekim 1949 tarihinde ise ankara'da iken hayata gözlerini yummuştur.
miras ,güneşin ölümü ,varidatı süleyman isminde şiir kitapları vardır. ilk kitabı olan mirası ise 1927 senesinde yayınlanmıştır. varlık ve hayat dergilerinde ise şiirleri yayınlanmıştır. türk edebiyatı için en önemli sanatçılardan biridir kendisi.

0

enis behiç koryürek ilk şiirlerini balkan savaşlarında yazmaya çalışmıştır. daha sonra şiirlerinin milli duygulara gelmeye çalıştığını görüyorum. genellikle şiirlerinde aruzla yazdığını söyleyebiliriz. ziya gökalp etkisinde kalmış ve heceyi daha çok kullanmaya başlamıştır. 1. dünya savaşı ve kurtuluş savaşı yıllarında oldukça kahramanlık konularını ele almaya çalışmıştır. bunlarda da çok başarılı bir şekilde olduğunu söyleyebiliriz. enis behiç koryürek 1891 yılında dünyaya gelmiş usta bir yazarlarımızdan biridir. türk edebiyatı için birçok yararlı şeyler yaptığını söyleyebiliriz. enis behiç koryürek 1949 yılında aramızdan ayrılmış başarılı bir edebiyatçıdır. çanakkale şehitliğinde adlı yapıtında oldukça başarı sağlamış ve okuyucusu tarafından çok dikkat çektiğini söyleyebilirim. türk edebiyatındaki en önemli yazarlarımızdan biri olduğunu düşünüyorum ben. çünkü savaş konularını ele alması insanı duygulandırıyor ve tamamen kitabın içerisinde buluyorsunuz kendinizi. böyle yazarlar gerçekten unutmamak gerekiyor. o yıllardaki olayları yaşadıkları duyguları kendileri tamamen kitabın içerisinde aktarıyorlar ve okuyucu bunları okuduğu zaman farklı bir duygu yaşıyor. bu duyguyu yaşattıkları için çok farklı gözle bakıyorum böyle yazarlara.