2

ikinci sultan murat manisa'ya inzivaya çekilip tahtı oğlu ikinci mehmet'e bırakıyor. ancak bunu fırsat bilen haçlı seferleri türk topraklarına saldırmaya başlayınca ikinci mehmet babasına bir mektup yazıyor ve babasını ordunun başına çağırıyor. ancak ikinci sultan murat bunu reddediyor. bunun üzerine ikinci mehmet tarihe geçen o mektubu yazıyor. ''eğer padişah siz iseniz, devletimizi müdafaa etmek için gelin, eğer padişah ben isem, emrediyorum, derhal ordumuzun başına geçin ve emrime itaat edin!'' bunun üzerine ordunun başına geçen ikinci sultan murat haçlı seferini bozguna uğratıyor.

ne zaman bununla ilgili bir şey okusam aklıma selçuk erdem'in karikatürü gelir. karikatür de sultan ve eşi oturmaktadır.
-oğlan mektup yazmış ''babacığım padişah sensin, gel ordunun başına geç'' diyor
*başka ne yazmış?
-''yok eğer padişah ben isem ellerinden öperim'' diyor.

burada analarımızın olayları nasıl yumuşatarak babalara aktardığını ifade etmiş aslında, ama bazen silkelenmek için sarsıcı bir sertlik yerinde oluyor tıpkı fatih sultan mehmet'in mektubunun etkisi gibi.

1

fatih sultan mehmet'in babası 2. murat' tır. 2. murat 12 yaşındaki oğluna tahtı bırakmıştır. çünkü yönetemeyeceğini düşünmektedir. ve bütün osmanlı devleti'nde gözü olan ülkeler, bunu duyunca harekete geçmiştir, osmanlı üzerine bir sefer düzenlemek istemişlerdir. fatih sultan mehmet bu gelecek olan ülkeler üzerine düşünmüştür ve babasına bir mektup yazmaya karar vermiştir. mektup şöyle başlar "devletlü babam! din ve devletimiz tehlikededir, eğer padişah iseniz, buyurun ordumuzun başına geçin. yok eğer padişah ben isem, sizi orduma başkumandan olarak tayin ediyorum." der. bunun üzerine 2.murat ,mecburen oğlunun davetine uyarak hemen ülkeye geri döner ve harekete geçer. çok kısa bir zaman içinde düşmanın karşısına çıkar ve onları geri püskürtür.