1

peygamber efendimizin vefatından sonra müslümanların arasındaki savaştır. bu savaş hazreti osman'ın öldürülmesinden hazreti ali'yi sorumlu tutan emeviler ile, hazreti ali arasında çıkan savaştır. bu savaşa hz aişe de dahil olur.

0

4. halife hz. ali dönemi hz osman'ın şehit edilmesi sonrası karışan islam dünyası halkın toplanarak hz ali'ye başvurması ve halifelik teklif etmesi ile başlar. emeviler ise hz osman'ın ölümünden hz ali'yi sorumlu tutarlar. bu yüzden hz ali'nin halifeligini de kabul etmezler. bu doğrultuda gerçekleşen başlıca olaylardan biri 656 yılında yaşanan cemel vakasıdır. hz muhammed (s.a.v) eşi hz aişe yanında hz talha ve hz zübeyr gibi sahabeler ile bir ordu toplanıp basra'ya gelirler. amaçları bu karışıklığa bir son vermek için hz ali'den hz osman'ın ölümünden sorumlu olan kişileri bulup yargılamasını isterler. hz ali bu durumu çözme sözü vererek boş yere kan dökülmesinden kaçındığını ifade etmiş ve anlaşma sağlanmıştır. fakat hz ali tarafında yer alan gizli hain abdullah ibn-i sebe ve yandaşları gece hz aişe'nin tarafına saldırı düzenlerler. bu savaşa dönüşen olayın en şiddetli sahneleri hz aişe'nin devesi etrafında gerçekleştiği için bu olaya deve olayı yani cemel vakasi denmiştir. bu savaşta ali kuvvetleri galip gelirken hz talha ve hz zübeyr şehit olmuştur ve hz aişe medine'ye gönderilmiştir. devletin merkezi bu olayla medine'den kufe'ye taşınmıştır.

1

müslümanlar arasında çıkan ilk iç savaştır. halife olan hz.ali ebu talip ile peygamberinizin dul eşi aişe ve yandaşlarının arasında çıkan savaştır. halife hz.ali bu savaşı kazanmıştır.

0

özürdilerim soru yanlış yere yazılmıştır.

0

kutsal emanetleri nereden, ne zaman ve kim tarafından anadolu’ya getirilmiştir?