0

sultan dördüncü murat, 26 temmuz 1612 yılında istanbul'da doğmuştur. babası, kardeş katlini kaldıran birinci ahmed'dir. annesi ise kösem sultan'dır. osmanlı sultanlarının en güçlü ve kudretli olan padişahlarından birisi olarak bilinir. geniş yüzlü ve heybetli bir padişahtır. osmanlı sultanlarının en kudretli padişahlarından birisi olarak tarihe geçmiştir. ayrıca bir tokatı ile atları bayılttığı ve üç kişiyle aynı anda güreştiği söylenilenler arasında...
aşırı şekilde zeki, gözü pek, cesur, kuvvetli ve enerjik bir insan olarak da bilinir.
bu kudretli gücünü genellikle savaşlarda göstermiştir. ayrıca çok iyi ok ve cirit attığı söylenilenler arasındadır. din büyüklerine fazlaca hürmet eder ve yahya efendiye baba diye hitap ederdi. içki ve tütünü yasaklamış, gece sokağa çıkma yasağı koymuştur. kendisi tedbir halinde geceleri kılık değiştirerek sokak sokak dolaşır yasakları çiğneyenleri cezalandırırdı.
yaşadığı bir olay şu şekildedir. bir gün sandalla gezinirken bindiği sandalın sahibi dördüncü murata içki ikram etmiş. dördüncü murat tedbil li olduğu için sandalcı tanımıyormuş. padişah demiş ki; "yahu padişah yasak etmedi mi? duyarsa, görürse kelleni uçurur." sandalcı da "denizin ortasında padişah bizi nasıl görsün ilahi?" demiş. sonra tekrar ikram etmiş ve her ne kadar dördüncü murat içkiyi yasaklasa da kendisi içmeyi severmiş. kabul etmiş. daha sonra sandalcı padişaha "sana fal bakayım mı?" demiş. padişah biraz daha sabretmeye karar verip "bak bari" demiş.
fal taşlarını elinden çalkalayıp atan sandalcı, "efendi, sorunu sor bakalım" demiş. 4. murat, "hünkar şu anda nerededir?" diye sormuş.
sandalcı da taşlara bakıp "hünkar şuan denizdedir." demiş. 4. murat endişelenmiş gibi yapıp "sakın yanımızda bir yerde olmasın?" demiş. sendalcıya da tekrar bakmasını söylemiş. sandalcı baktıktan sonra hünkarın ayaklarına kapanıp "affet beni hünkarım!" demiş.
hünkar da kıyıya dönerken "sana bir soru soracağım, bilirsen seni affederim. bilemezsen boynunu anında vuracağım" demiş. sandalcı sevinçle "padişahım çok yaşa!" demiş. ardından padişah soruyu sormuş.
"dönüşte hangi kapıdan istanbul'a gireceğim?" diye sormuş. sandalcı da "hünkarım ben size hangi kapıyı söylesem siz başka bir kapıdan gireceksiniz. affınıza sığınarak gireceğiniz kapıyı bir kağıda yazsam ve size versem, siz kapıdan geçtikten sonra okusanız olur mu?" demiş. padişah da kabul etmiş. 4. murat kağıdı aldıktan sonra bakmadan boynunu vurdurtmuş ve emir vermiş "surlara yeni bir kapı açıla! istanbul'a oradan gireceğim." demiş. kapı 5-10 dakikada açılıp ve padişah şehre girmiş. 4. murat'ın aklına sandalcı gelmiş ve merakından kağıdı açıp bakmış ve okuduğunda hayretler içinde kalmış.
sandalcı kağıda şunları yazmı: "hünkarım, yeni kapınız vatana ve millete hayırlı uğurlu olsun."