1

tabii ibrahim aleyhisselam suresini tefsir edebilirim ama ilk önce mealini ihtiyacımız var bu yüzden kuranı kerim türkçe mealinden yardım alacağım.
şimdi ibrahim aleyhisselam suresinin 43 ve 52 ayetlerinde ne dediğini bir öğrenelim allahü teala'nın.
43. ayette allahu teala şöyle buyurmuş:başları yukarıya kalkık, bakışları bir noktaya sabitlenmiş, zihinleri bomboş kalmış olarak toplanma yerine koşarlar. bu ayette kimden bahsedildiği apaçık belli. insanoğlundan bahsediliyor.mahşer günü yani ahiret gününde mahşer yerinde-toplanma alanında- insanların nasıl bir durumda vaziyette olduğundan bahsediliyor.
44. ayeti kerimede ise, kendilerine azabın geleceği bu yüzden zalimlerin, " rabbimiz bize kısa bir süre daha ver de senin davetine uyalım, peygamberlere tabii olalım!" diyecekleri ve onlara "sizin için bir yok oluş bulunmadığına daha önce yemin etmemiş miydiniz?" diye sorulacağı güne karşı insanları uyar. bu ayette kafirlerin ahiret gününde yaşadıkları pişmanlığı hatırlaması üzerine peygamber efendimizden onları uyarmaları istenmiş allahu teala tarafından. biliyorsunuz ki kuranı kerimde hep kafirlere ahiret gününde yaşayacakları pişmanlıklar dönüp dönüp hatirlatilir. hatta meşhur bir kıssa vardır. ahiret gününde allah'a yalvaracakları, "bizi tekrar dünyaya gönder!" diyecekleri kuranda bir çok kez söylenmiştir.
45. ayeti kerimede ise, ve sizden önce batılı seçerek kendilerine kötülük edenlerin yurtlarına yerleşmiştiniz, onlara ne yaptığımız sizin için açıkça belli oldu size misaller de getirdik.denmiş. bu ayette yine kâfirlerden önce yaşayan nesillerin hatta kafirler demeyeyim de inanmayanlardan önce yaşayan nesillerin yaptığı hatalar gittikleri yolların kendilerinin başına nasıl bir bela açtığını, yol açtığını ifade ediyor.
46. ayeti kerimede ise allahu teala şöyle buyuruyor,tuzaklarını allah bilip dururken onlar tuzaklarını kurmaya devam ettiler. oysa onların tuzaklarıyla dağlar yıkılır yok olacak değildi. bu ayette tuzaklardan bahsedilirken şu kast edilmek istenmiştir. zalimlerin 45. ayette hani batılı seçen kendilerinden önceki nesilleri örnek alan diye bahsettiğimiz kafirler zalimler vardı ya, onların kurduğu tuzakların allah tarafından her zaman görüldüğüne ve kendilerinin başlarına yıkıldığına dair bir değinmek yapılmış.bu arada bu ayette allah'ın basar(her şeyi gören) sıfatı öne çıkmış.
47. ayeti kerimede, o halde allah'ın peygamberlerine verdiği sözden sakınmayacağını sanma, allah güçlüdür kimsenin yaptığını yanına bırakmaz! bu ayette zalimlerin allah'ın yaptığı ve vaatleri boşa aldığı için yani bizim deyimimizle takmadığı için allah onlara bir uyarı yapmıştır ve bu uyarı bayağı bir sert uyarıdır, nasıl derseniz hemen bakalım. allah'ın peygamberlere verdiği sözden sakınmayacağını sanma. allah sürekli peygamberlerine sabretmesini söylüyor,değil mi hatırlarsanız! kuranı kerim'de gördüğümüz üzere sürekli peygamberlere ve insanoğluna sabır etmelerini söylüyor, inananlar için sabır murada ermek de bir yoldur diye sürekli uyarılar yapıyor.

1

ibrahim suresi 43 - 52 ayetleri tefsiri.rabbimiz bize bu ayetlerde ahiret gününden bahsetmektedir. peygamber efendimizin uyarılarına aldırmayan zalimlerin kıyametin kopuşu ile rabbimize yalvararak dünya hayatı için biraz daha süre istediğinden söz eder. rabbimiz ise onlara ahiret hayatının olmadığıni soylememismiydiniz der.siz kendine zulmeden insanlarla birlikte oldunuz ve türlü hileler yaptınız buyurur rabbimiz onlara ve bunun rabbimiz katında elbette cezası olduğunu belirtir.peygamber efendimize uyulmasını ve vaad günün yani kıyametin muhakkak kopacağını belirterek rabbimiz bizi kendi huzurunda toplayacağını söyler. suçluları katrandan gömlek ve zincire vurularak cezalandirilacagini buyurur rabbimiz. son ayetinde kur'an öğüt olarak gönderildiğini ve insanları bu yüce kitap tarafından uyarıldığını söyler rabbimiz.