0

tevfik fikret, 24 aralık 1867 yılında istanbul'da doğmuştur. gerçek ismi mehmet tevfik'tir. daha sonra çocukluğunda öksüz kalmış bir yazardır. rüştiyeler de eğitim görmüştür. daha sonra galatasaray lisesi'ni birincilikle bitirmiş bir yazardır. birçok görevlerde bulunmuştur. memurluk yapmıştır, daha sonra hat ve fransızca dersleri vermiştir. şiir yarışmasında birincilik kazanmıştır ve bu şekilde edebiyat alanında adını duyurmuş bir şairdir. türkçe öğretmenliği de yapmıştır. malumat dergisini birkaç arkadaşı ile çıkarmıştır. serveti fünun dergisinde müdürlük yapmıştır. dergi tevfik fikret döneminde birçok güzel hamleler yapmıştır. daha sonra türkçe öğretmenliğine devam etmiştir. gözaltına alınan şairlerdendir.dergideki görevinden de gözaltına alınınca ayrılmıştır.hüseyin cahit yalçın'ın yakın arkadaşıdır, onunla birlikte tanin gazetesini kurmuştur. 1. dünya savaşı'nda ingilizlerin sahte tanin gazeteleri ile halkı kışkırtması gibi bir olayda vardır ve bu dergi tevfik fikret'in kurduğu dergidir.fakat ingilizler kötü niyetle kullanmıştır. zaten kendisi de ittihat ve terakki'nin gazeteyi ele geçirmesinden sonra o dergiyi bırakmıştır. küçük yaşlardan beri şiir yazan bir şairdir. recaizade mahmut ekrem'in şiirlerini muallim naci'nin şiirlerini okuyarak kendinin şiir yazısını bulmaya çalışmıştır.daha sonra fransız şiiri ile karşı karşıya gelip fransız şiirini anlamaya çalışmıştır.kendine özgü bir üslubu vardır. bu üslup da döneminde şiirinin öne çıkmasında etkili olmuştur. ayrıca betimlemeleri de ustaca ve ayrıntılı bir şekilde betimlenmiştir.bir ressam gibi betimlemeler yapar. oğlu haluk şiirlerinde en öne çıkan kişidir.yani şiirlerini oğluna yazmıştır.halukun defteri'ndeki şiirler iyimser şiirlerdir, şiirlerde oğluna öğütler verir, osmanlı gençlerine öğütler verir. çalışın der, yurt sevgisi ve hak hukuk anlayışı gibi erdemleri öğütler. rübabın cevabı adlı kitabındaki şiirler, halkın çektiği acıları baskıları ve haksızlıkları anlatan bir kitaptır ve bu şiir kitabında, mehmet akif ersoy'a yanıt vermiştir. çünkü mehmet akif ersoy, tevfik fikret'i daha önceden eleştirmiştir. yine rübabın cevabı adlı kitabında din ve doğaya karşı görüşlerini açıklamıştır.şermin adlı kitabında yalın sade bir dille yazılmış şiirleri bulunmaktadır.tevfik fikret özgürlük ve eşitliği inanan sınıfsal farkları karşı olan bir şairdir. böyle bir yönetim biçimini eleştirir. egemenliği sınıfların yönetmesine karşıdır. devlete ve devletin yasalarına karşı çıkmıştır. tevfik fikret 19.yüzyılda edebiyata yön veren değerli isimlerdendir.yenilikçi değişimci adamdır. adını bu şekilde büyük kitlelere duyurmuştur. her şeyin şiire konu olabileceğini savunmuştur. tevfik fikret düz yazı tarzında da eserler yazmıştır. bu da serveti fünun hareketinin edebiyat ve sanat anlayışına ayrı bir önem getirmiştir. türk şiirinin ufkunu genişleten yeni bir şekil ve söyleyiş kurgusu getiren kendinden sonraki kuşaklara sanat ve şiiri öğreten önemli bir kişiliktir.yani kendinden sonrakilere de öncülük etmiştir.

1

tevfik fikret, istanbul kadırga da 24 aralık 1867 yılında dünyaya gelmiştir. ailesi kendisine mehmet tevfik ismini vermiştir. babasının ismi hüseyin efendi ve tapu ve kadastro genel müdürlüğü'nde memurluk yapmıştır.annesi olan refia hanım yunan ayaklanmasında kimsesiz kalmış ve osmanlı'ya sığınmış müslüman olmuş ve tevfik fikret'in babası olan hüseyin efendi ile evlenmiş ve bu evlilikten de mehmet tevfik ve sıdıka isimli çocukları olmuştur.tevfik fikret'in annesi hac ziyareti sırasında kolera virüsü ne yakalanarak vefat etmiştir.annesinin ölümünden tevfik fikret çok fazla etkilenmiş. babası da 19 yıl boyunca sürgün hayatı yaşamış ve sürgünden hiçbir şekilde dönemem iş ve hala sürgün iken vefat etmiştir yani tevfik fikret çok küçük yaşlarda hem annesini hem de babasını kaybetmiş ve hayat mücadelesini erken yaşlarda vermek zorunda kalmıştır.tevfik fikret eğitimlerini tamamladıktan sonra dışişleri bakanlığı enformasyon dairesinde katiplik yapmaya başlamıştır. ancak burada çok kısa bir süre çalışmış ve yapmış olduğu işler kendisine yeterli gelmediği için ve basit olduğundan dolayı yeterince çalışmadığı kanaatine varmış ve işinden istifa etmiştir. maaşları toplu olarak verilmek istenmiş ancak kesinlikle kabul etmemiş ve ben bu maaşı hak edecek kadar çok çalışmadım demiştir. bu tavrı ile birçok kesimden de dürüstlüğü ile alakalı övgüler almıştır.
evfik fikret muallim naci ve recaizade mahmut ekrem, muallim fevzi gibi seçkin öğretmenlerin öğrencisi olmuştur. ayrıca her zaman hayalini kurmuş olduğum mekteb-i sultani de de öncelikle ilkokul 3. sınıflara türkçe öğretmenliği yapmış ardından ise muallim naci'nin vefat etmesinden sonra edebiyat öğretmeni olarak görevine devam etmiştir.
recaizade mahmut ekrem tevfik fikret'i aslında bir bilim dergisi olmuş olan serveti fünun dergisinin sahibi ahmet ihsan ile tanıştıktan sonra ahmet ihsan'ı dergiyi bir edebiyat dergisi ne çevirmek konusunda ikna etmişti ve bu ikna sürecinden sonra tevfik fikret derginin yönetimine geçmiştir.o andan itibaren serveti fünun dergisi artık bir bilim dergisi olmaktan çıkıp edebiyat dergisi olmaya başlamıştır.
tevfik fikret edebiyatımızda batı tarzında yaklaştırmak için önemli adımlar atmıştır özellikle manzum öykü şeklinde yazmış olduğu eserlerinde aruz ölçüsünü kullanmış. ancak kullanmış olduğu bu ölçüyü halkın konuşma diline çok fazla yaklaştırmış ve anlaşılır bir hale getirmiştir. öğretmenlik yapmış olduğu mekteb-i sultani de bir buçuk yıl kadar müdürlükte yapmıştır.tevfik fikret ilk eserlerinde özellikle parnasizm'in etkisinde kalmıştır. yani yazmış olduğu eserler de sanat sanat içindir anlayışını benimsemiştir. ancak ilerleyen dönemlerde oluşturduğu yeni eserlerinde bu fikrinden vazgeçmiş ve toplum için sanat anlayışına geçiş yapmıştır.eserlerinde genellikle toplumu ilgilendiren konuları işlemiş ayrıca her zaman özgürlüğün ve uygarlığın en büyük savunucularından olmuş ve şiirlerinde de bu konuyu fazlaca işlemiştir.çocuklar için yazmış olduğu şermin kitabı dışında diğer bütün eserlerini aruz vezniyle yazmıştır sadece şiiri düz yazıya daha fazla yaklaştıracak bir tarza geçiş yapmıştır

0

tevfik fikret bir yazardır şairdir yada ikisinden biri işte