0
1

tevfik fikret 24 aralık 1867 senesinde istanbul kadırga da doğmuş olan türk edebiyatının en önemli şehirlerinden birisidir. ayrıca öğretmen ve yayıncılıkta yapmıştır. kendisinin çok başarılı olması ve düşünce tarzı dönemin birçok liderini etkilemiştir mustafa kemal dahi tevfik fikret'in görüşlerinden çok fazlaca etkilenmiş olan birisidir tevfik fikret'in ortaya koymuş olduğu eserler sayesinde türk edebiyatı batılılaşma yolunda büyük adımlar atmıştır. tevfik fikret'in ilk ismi mehmet tevfik tir.
tevfik fikret ilk olarak şu anki dışişleri bakanlığı'nda katip olarak çalışmaya başlamış ancak burada kendini yetiştiremeyeceğini çok az işler yaptığını ve burada çalışırsa eğer köreleceğini düşündüğü için işten ayrılmıştır. ardından kendisine çalıştığı süreler için ödenmesi gereken maaşı bu maaşı hak edecek kadar bir şey yapmadım diyerek reddetmiştir ve bu olaydan sonra tevfik fikret'in ne kadar dürüst bir insan olduğu herkes tarafından bilinen bir şey olmuştur. ayrıca öğretmen olarak da yüksek ticaret okulunda görev yapmış ve türkçe ile fransızca dersleri vermiştir. sonrasında ise 1892 senesinde mektebi sultaniye atanmış ve burada türkçe öğretmeni olarak görev almıştır. aynı okulda bulunan muallim naci'nin vefat etmesi üzerine de onun sürdürmüş olduğu görevi alarak edebiyat öğretmenliğine devam etmiştir.
tevfik fikret mirsat dergisi kapandıktan sonra şiir yazamadığı için bir eksiklik hissetmiş ve arkadaşları olan ali ekrem ve hüseyin kazım'ın çıkaracakları malumat dergisinde onların çok büyük ısrarları ile şiirlerini yeniden yayınlamaya başlamış ve sonrasında da baş yazarlık yapmıştır.
ortaya koymuş olduğu eserler ile türk edebiyatına çok büyük katkıları olmuştur. tevfik fikret'in en büyük hayal kırıklığı oldu halik olmuştur onun vatanına ve milletine çok hayırlı bir evlat olabilmesini arzu etmiş ve elektrik mühendisliği okuması için iskoçya'ya eğitim alması amacıyla göndermiştir. ancak oğlu haluk burada hristiyan bir ailesinin yanına yerleşerek hristiyanlık dinine geçmiş ve babasının hayal ettiğinden çok daha farklı bir hayat sürmüştür. hatta o derece ki en son amerika'ya kaçarak ailesine izini kaybettirmiş kaybettirmiş ve asla ülkesine dönmemiş kendini çok fazlaca dine verip rahip olmuş.
tevfik fikret galatasaray'da çok büyük bir bağlılık duyuyordu ve galatasaray'ın hami başkanı olarak kendini adlettirmiş ve dönemin şartlarından galatasaray spor kulübü'nün etkilenmemesi için elinden gelen desteği sağlamıştır.
tevfik fikret'in sanat hayatı boyunca ortaya koymuş olduğu eserler ise şu şekildedir; tarihi kadim rübab-ı şikeste, rubabın defteri , haluk'un defteri ,hasta çocuk ,millet şarkısı, han-ı yağma, doksan beşe doğru haluk'un çocukluğu ,balıkçılar ,bir içim su ve rubab-ı cevaptır.
tevfik fikret 19 ağustos 1915 senesinde yaşında hayata veda etmiştir. tevfik fikret'in vasiyeti üzerine öncelikle aşiyan'daki evinin bahçesine gömülmüştür ancak sonradan burada zarar görebileceği düşüncesiyle eyüp'te bulunan aile mezarlığına defnedilmiştir ve tevfik fikret'in mezarı 1945 senesinde ise müze haline getirilmiş olan yine aşiyan'daki evine 24 aralık 1961 senesinde tekrardan nakledilmiştir

0

tevfik fikret çok önemli bir tanzimat yazarıdır şermin adında bir çocuk dergisi ya da kitabı çıkarmıştır elhanı şita isminde bir şiiri vardır.