0

arkadaşlar hepimizin bildiği gibi cumhuriyet çok zor şartlar altında kuruldu. cumhuriyet ulu önder mustafa kemal atatürk ün samsuna çıkışı ve tek bir egemenlik vardır o da milli egemenlik demesiyle başlamıştır. ulusu yine milletin kendi iradesi ve başarısı kurtaracktır demesi ile yirmi üç nisan bin dokuz yüz yirmi de türkiye büyük millet meclisi kurulmuştur. ulu önder mustafa kemal atatürk ün önderliğinde kurtuluş savaşı başlamıştır ve o bizim için çok önemli olan savaş kazanılmıştır. erkekelr evlerine aylarca belki de yıllarca dönememiltşr ülkede kadınlar erkekler yesin diye kucaklarınfa çocuklar ile cepheye savaşa yemek ekmek ve su taşımıştır yaralılar iyileştirilöeye çalıştırılmış herkes çok büyük sorumluluklar almıştır. cumhuriyet işte böyle bir ortamda kurulmuştur

0

cumhuriyet o zor yıllarda atatürk ve yanında olan kişiler sayesinde her türlü maddi sıkıntı çekmemize rağmen inançlarında ve güvenlerinden dolayı kazanılmış büyük bir zaferdir. cumhuriyet 1923 yılında da ilan edilmiştir.

0

avrupa'nın hasta adam olarak ilan ettiği osmanlı devleti 1.dünya savaşından yenik ayrılmış ordular terhis edilmiş bütün haberleşme ağlarına el konulmuş ve cihan devleti imzalanması zor bir antlaşmaya maruz bırakılmıştır. ama unuttukları bir şey vardı türk milleti esaret altında yaşamayı asla sevmez. ancak onları motive edicek üzerindeki ölü topragını atacak bir lidere ihtiyaçları vardı. o lider selanikte dünyaya gelen sarı saçlı mavi gözlü mustafa kemal atatürk idi. mustafa kemal çocuklugundan beri liderlik vasıflarıyla yoğurulduğu için yeni türkiye cumhuriyetini kurmak da ona mazhar olmuştur. ancak az öncede belirttiğimiz gibi bu durum çokta kolay olmamıştır. düşman gemileri boğazın serin sularına yaklaştıklarında mustafa kemal düşman gemilerini seyretti ve onlara şöyle dedi :geldikleri gibi giderler!
mustafa kemal ülkenin düşman işgalinden kurtulması için ilk olarak bölgesel örgütlenmeye gitti. çünkü o allahtan sonra türk halkına güveniyordu. ve içinde bulunduğumuz durumdanda kendi kendimize kurtulacağımızı en başından beri biliyordu. bu sebepten samsunda yaşanan kargaşayı önlemek amacıyla bandırma vapuruyla 15 mayıs 1919 harekete geçti. 19 mayıs 1919 da da samsuna ayak bastı. ancak görüntü hiçte iç açıcı degildi. kargaşayı çıkaranlar türkler değil rumlardı. bir rapor hazırlayıp anadolunun ceşitli yerlerine hareket etti. deminde belirttigimiz gibi ülkenin kurtuluşu ancak halkın azim ve kararıyla kurtarılacaktı bu sebepten mustafa kemal fikirlerini aşama aşama uygulama yoluna gitti. ilk olarak havza genelgesini yaptı. daha sonra kurtuluş savaşının amacını kapsamını gerekçesini belirleyerek amasya genelgesini ilan etti. erzurum ve sivas kongreleri dünya çapında tepki topladı. ve bölgesel olan direnişler ülkenin tamamını etkisi altına aldı. mustafa kemalin yaptıgı bu çabalar halkı örgütlemek içindi. halk örgütlendi kendine geldi ve düşman işgalini benimsemedi mustafa kemal ile birlik olup kurtuluş savaşı hazırlıklarına başladılar.
ihtilat devletlerinin taşöreni konumunda olan yunanlılara karşı kurtuluş savaşı mücadelesi verildi. görünüşte yunanlılarla savaşılıyordu ancak yunanlıların arkasında düveli muazzama vardı.
ismet paşa ve silah arkadaşları 1.inönü ve 2.inönü savaşından muzaffer ayrıldılar. kütahya eskişehir savaşında türk ordusu yenilgiye ugrasada sakarya meydan muharebesi ve büyük taaruzda düşman orduları püskürtüldü. itilaf devletleri türk ordusunu silah yoluyla yenemeyeceklerini anlayınca diplomasiye başvurdular. ve türk milletini temsilen ismet paşa lozana davet edildi.
24 temmuz 1923 yılında imzalanan lozan anlaşmasıyla yeni türk devleti resmi olarak tanındı.

0

merhaba sorunuz için saolun ama bu soru için cevabım tok

0

29 ekim 1923'te ilan edilmiştir kurucusu atatürk'tür.mustafa kemalin hazırladığı anayasa değişiklinin kabul edilmesiyle türkiye devletinin yönetim şeklinin cumhuriyet olarak benimsenmesidir.

0

uzun savaşlar sonunda 29 ekim 1923 yılında mustafa kemal atatürk tarafından kurulmuştur.

0

atatürk cumhuriyeti anlattı.yeni yonetim şekli yaşaşin sesleriyle mecliste kabul edildi.ve o gün türk milletinin en büyük bayramı oldu.iste cumhuriyetinin en buyuk ilanı bu

0

cumhuriyet bağımsızlık demek,özgürlük demek,kendi kararlarımızı verebilmek demek,toplum demek,eşitlik demek,adalet demek.cumhuriyetin kuruluşunun öncesi,gelişimi ve sonrası uzun bir dönemi kapsamaktadır.cumhuriyet öncesi padişahlık sistemi vardı yani babadan oğula hüküm sürülüyordu.sen istesende istemesende o babanın oğulu ülkeyi yönetecekti.cumhuruiyet ise toplumun kararları sonucunda oy birliği ile ükeyi kimin yöneteceği belli oluyordu.

0

bu cumhuriyet ne çileler gördü ne zorluklar gördü ama yılmadan kuruldu bazı kendini bilmezler hadsizler kendini hoca ilan eden ingiliz mandasına girmek isteyen soysuzlara isyancılara azınlıklara rağmen pes edilmedi analar kundaktaki çocuklarını düşünmeden cepheye kağnılar ile cephane taşıdılar çocuğum anasız büyür ama vatansız büyüyemez diyen analar 15 yaşında cepheden cepheye giden çocuklar mezun veremeyen okullar bir oğlu şehit düştü bir oğlum daha şehit düşsün vatan sağolsun diyen analar 50-60 yaşında cepheye giden erkekler korkusuz bir şekilde savaşan mermi kalmasa bile süngüyle saldırırız diyen başkomutan mustafa kemal paşa emirleri yerine getiren kahraman türk ordusu sahte kullanılmış basit kukla istanbul hükümetini ezerek padişah bozuntularını kovarak şeriatçı yobaz geri kafalılarının kafasını teker teker istiklal mahkemelerinde aşarak laik bir devlet kuruldu

0

tek kelime ile atatürk. demek isterdim ama malesef sisteminiz en az 40 kelime istiyor

0

mecliste monarşi , teokrasi yanlıları yönetim boşluğu oluşturup yeni meclisi ve devleti tekrar emperyalizme bağlayacak çalışmalar yaparken mustafa kemal atatürk yıllar öncesinden kurgulayıp taslaklaştırdığı türkiye nasıl yönetilmeli devlet ne üzerine kurulmalı sorularının yanıtı olarak demokrasi ve cumhuriyet cevabını kendi bulsa da bunu bir tartışma konusu yapmak riskliydi. zira demokrasi ve cumhuriyet tartışıldığında bizzat kendi sonunu hazırlayan kavramlardı. işte bu nedenle en yakınlarına bile 28 ekim 1923 te yarın cumhuriyeti ilan ediyoruz diyerek haber verildi ve cumhuriyet kuruldu.

0

türkiye kurtuluş savaşı'ndan sonra düşman işgalden temizlendikten sonra 23 nisan 1920'de tbmm'nin açılmasıyla yeni bir devlet kurulmuştur ve bu yeni devletin kurulması ile tek hakimiyetin millet de olması gerektiği düşüncesiyle mustafa kemal atatürk önce 19 mayıs 1919'da samsun'a çıkarak milli egemenliğin temel ile atmıştır. 28 ekim 1920'de atatürk tüm arkadaşlarını çankaya köşkü'ne akşam yemeğine davet etmiş ve cumhuriyeti anlatmış ve görüşünü bildirmiştir arkadaşları bu görüşü kabul etmişler ve tbmm de görüşmeye sunmuşlar çoğunluk sağlanarak 23 nisan 1920'de cumhuriyet ilan edilmiştir. atatürk oy birliği ile ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. cumhuriyetin ilanı ile bağımsızlığımız bütün dünyaya duyurulmuştur. cumhuriyet halkın egemen olduğu söz sahibi olduğu bir yönetim şeklidir. her yıl bugünü bayram olarak kutlamaktayız cumhuriyet atatürk'ün bize bıraktığı en büyük armağan ve emanettir

0

cumhuriyetimiz23 nisan 1920 yılında mustafa kemal atatürk tarfından zorlu mücdeleler edilerek kurulmustur ve 100 yıldır devam etmekte

0

cumhuriyet yuzbinlerce askerimizin ulkelerle savaşarak, ve atatürk'ün önderligiyle, buyuk aklıyla, kurulmuştur o olmasa belkide kurulamayacaktı, bu arada 29 ekim 1923 te kuruldu...

0

cumhuriyet 29 ekim 1923 te mustafa kemal atatürk tarafından kurulmuştur.her ülke kendi bağımsızlığını ilan ettiği için bizim ülkemizde o zamanlar osmanlı devleti olarak görünüyordu.atatürk ise artık bu devletin toprağının her karışı türkiye cumhuriyeti olarak karar vermiştir.v önce vatan dır.vatan bir ülkenin her şeyidir vatan olmasa o ülkeyi ülke olarak göstermezler.mustafa kema 1923 te tbmm de bundan sonra türkiye cumhuriyet olarak değiştirdi.

0

cumhuriyet bir terim olarak zaten vardı ama ülkemizde cumhuriyet sistemi nasıl oluştu derseniz çok zor şartlar altında kurulduğunu biliyoruz.o dönem ülkenin dört bir yanını düşman sarmış haldeyken atatürk bu kurtuluşun ancak ve ancak anadoluyu organize ederek gerçekleşeceğini anladı.kongrelere anadolunun şehirlerinden başlayarak tükenmekte olan türk milletini ayağa kaldırmayı başardı ve düşmanlara karşı top yekün hepberaber savaşmaya tek kurtuluş yolunun bu olduğuna inandırdı.rüm millerin üstün fedakarlığı ile düşman arındılan vatan daha sonra yeni bir sisteme geçmek için atatürk öncülüğünde cumhuriyet sisteminin en doğru sistem olduğunu kabullendi.yapılan çalışmalar ve kurulan meclis kararları ile cumhuriyet sistemine geçilerek ülkeye yeni bir kan adalet ve eşitlik modern bir hayat üreten bir toplum fikri yerleştirilmiştir.allah o günleri bu millete tekrar yaşatmasın atatürkün dikirlerini geliştirerek daha güçlü olmak ümidiyle..

0

erzurum kongresinde belirtilmiştir ülkenin cumhuriyet olacağı aslında. 29 ekim 1923'te kurulmuştur.

0

cumhuriyet halkın çok zor zaman geçirdiği bir dönemde milletin fedakarlığı ile kurulmuştur insanların elindeki malların yüzde kırkını alarak geri ödeneceği şartıyla ordu'ya yardım yapılmıştır bu yardım sayesinde ordu sakarya savaşı'nı kazanmıştır bu zaferin üstüne batı cephesini geri yunanlılardan aldık ve ankara antlaşması yaparak tbmm yi itilaf devletlerini tanıttık ve atatürk'ün burada çok büyük bir rol oynaması sayesinde milletin üstün dehası ve çabası sayesinde cumhuriyeti kurduk bu dönemde açlıktan ölen bile vardı biz cumhuriyeti böyle kurduk.

0

cumhuriyet 1923 yılında atatürk tarafından kuruldu

0

cumhuriyet ulu önderin ileri görüşlülüğü halkını tanıması ve büyük çabaları sonucunda kurulmuştur