0

28 ekim akşamı atatürk cevresindekilere beyler yarın cumhuriyeti kuruyoruz demiştir ve 29 ekim1923 te ise cumhuriyet kurulmustur.mecliste yeni hükümet kuruldu.milletvekilleri ayaga kalkarak yasasın cumhuriyet diye mecliste bagırmıslardır.atatürk mecliste türkiye cumhuriyeti muvaffak,mesut ve muzaffer olacaktır sözlerini kullanmıştır.

0

birinci dünya savaşı, ve balkan harbinin vermiş olduğu yıkıcı etkileren sonra osmanlı imparatorluğu iyice zayıflamış batılı emperyalistler devletlerin kuklası hale gelmişti bu durumdan müthiş hüzün duyan mustafa kemal atatürk ve arkadaşları kuvayi milliye ordusu ile birlikte kurtuluş savaşını başlatmış istanbul işgalini ,diğer şehirlere olan işgallere karşı sabaşa öncü olmuş, iç anadolu italyanların fransızlarla birlikte gerçekleştirdiği işgalleri sonlandırmıştır kurtuluş savaşından sonra kurtuluş savaşı süresi boyunca istanbul hükümeti’nin kendilerini kötü tepki veren istanbul hükümetine karşı aldığı tedbirler gereğince 29 ekim 1923 tarihinde cumhuriyet ilan edilmiştir.bunun olması için ise ilk saltanat’ın kaldırılması gerekiyordu ilk olarak mecliste bunun oylaması yapıldı ve oy birliği ile birlikte saltanat kaldırıldı

0

cumhuriyet milli mücadele yıllarının ardından vatan tamamen düşman işgalinden kurtulduktan sonra 29 ekim 1923 te kurulmuştur.cumhuriyetin asıl kurucusu olan mustafa kemal atatürk sadece 9 milletvekiliyle bugün sahip olduğumuz cumhuriyeti kurmuştur.mustafa kemal atatürk ve yüce türk milleti cumhuriyeti kurmak için düşmanlarla mücadele etmiş mücadele zaferle sonuçlandıktan sonra cumhuriyet ilan edilmiştir.tabiki cumhuriyetin ilanı kolay olmamış türk milleti bu uğurda canını feda etmiş binlerce kişi şehit olmuştur.cumhuriyetin kurulmasıyla türk milleti tamamen bağımsız olmuş artık kendi kendini yönetir duruma gelmiş baskılar son bulmuştur.bizde cumhuriyetin kurulmasıyla özgürlükçü bağımsız serbest bir millet olup istediğimiz demokrasiyi elde ederek hür bir millet olgusuna sahip olduk.bir birey olarak kurulmuş olan cumhuriyete sahip çıkmalı ölünceye kadar yaşamalıyız.sayın mustafa kemal atatürk cumhuriyetin öneminden bahserek cumhuriyeti her yıl kutlamamızı istemiş bizde türk milleti olarak 29 ekimde cumhuriyeti şan ve şerefle büyük bir coşkuyla kutlarız.cumhuriyetten önce vatan toprakları işgal altındaydı yunanlılar izmiri fransızlar adana urfa çevresini ermeniler doğu anadoluyu işgal etmişlerdi önce kazım karabekir komutasındaki türk ordusu ermenilere karşı büyük bir zafer kazanmış sondada adana ve çevresinde yaşayan halk fransızlara başarılı savunmalar yapmıştır.düşmanı püskürtmüşlerdir.ege bölgesinde izmir çevresinde tbmmnin kurduğu düzenli ordular başarılı olmuş düşmanı mağlup etmişlerdir.ordunun başında bulunan ısmet inönü aldığı zaferle tmmm tarafından ödüllendirilmiştir.işte bu nedenlerle cumhuriyetin kuruluşu büyük önem arzetmektedir.

0

cumhuriyet savaşlarla zaferlerle şehitlerle birçok zorluklarla kuruldu nice mehmetçiklerimiz öldü bazen kaybettik ama yılmadık tam gaz ilerledik cumhuriyet istiklal marşıyla bayrağımızın olması ile bir bütün haline gelerek kurulmuştur başta gazi mustafa kemal atatürk olmak üzere profesyönel komutanlarımız savaşlarımıza önderlik etmiştir yaşa mustafa mrmal paşa yaşa şu zamanlar devletimiz çöpe bindi atamın zamanın da fabrikalar kuruldu tatım yapıldı paramız değerli idi şuanda değersiz ve iyi durumda deil benim düşüncelerim kısaca bunlar

0

aslında kurulan bir cumhuriyet yoktur değişen bir rejim vardır saltanat kaldırılarak yerine cumhuriyet adı verilmiş bir sistem getirilmiştir. cumhuriyet rejimine geçmişimizi sağlayan kişi mustafa kemal atatürk ve yüce türk milletidir. tabiiiki yapılan ayaklanmalar ve bir çok kötü husus yaşansada yüce türk milleti bu konuda herhangi bir açık vermemiş devleti ve milleti için en doğru karara varmıştır ama türk milletinin bu sürece alışması zaman almıştır. belli süreler aralığında bu rejim içinde oy verilmesi üzerine seçimler yapılır ve vatandaşlar oy kullanmaya giderler oylarını aday olan kişilere karşı kullanırlar parlamenter bir sistemin bulunduğu cumhuriyette ülkemizde olduğu gibi başlanlık adını verdiğimiz sistemde devreye girebilir değişen herhangi bir rejim değildir sadece sistemdir bu değişen sistem de millet tarafından kullanılan oy karşılığında belirlenir. cumhuriyet rejimi halkla devlet ilişkisini en üst düzeyde tutan bir ilişkidir. gerçekten benimde savunduğum devletin ve milletin en üst refah düzeyinde olacağını düşündüğüm bir sistemdir. buna göre başa geçen kişiler belli bakanlar atarlar veya bakanlıklar vardır bu rejimde bakanlıkların bir bakanı olur bu bakanlıklar ülke içinde farklı görevlere bürünüp millet ve halk için ellerinden geleni yaparlar ayrıca bu rejimde genellikle başkentte bulunan bir meclis bulunur burada yine halkın seçmiş olduğu milletvekilleri vardır bu milletvekilleri ise yine bu rejim içinde kurulan farklı siyasi partiler ile bağdaşırlar. partilerin aldıkları oy puanı seviyesine göre muhalefet iktidar ana muhalefet gibi bölüme bölünürler bu rejimde birde meclise bir partiyi sokabilmek için farklı bir sistem uygulanır bu sistem belli bir orana bağlıdır buna göre bu oranı geçen partiler meclise girer günümüzde 600 milletvekili mecliste bulunmaktadır yani ülke savaşa dahi girse bunun kararını yine veren meclistiir ve halktır halkın yolunda farklı izlenimler ile olaylar bütün bir hal alır..

0

cumhuriyet’in kuruluşu, her anlamda çok zorlu, sıkıntılı bir süreçten sonra gerçekleşmiştir. bu zaman dilimini gazi mustafa kemal atatürk’ün samsun’a gitmeye karar vermesi ile ele alabiliriz. ki o dönem 1. dünya savaşı sonrasında osmanlı devletine sevr anlaşmasının imzalatıldığı, halkın savaştan, sefaletten, yoksulluktan harap düştüğü dönemdir. yani hem ekonomik hem siyasi anlamda belki dibe vurulan dönemdir diyebiliriz. işgal devletleri için, “bize dokunmasınlar da, nereyi alırlarsa alsınlar, kime ne yaparlarsa yapsınlar” diyen, onlara işgal için adeta yardım eden, kendi devletini, milletini satan bir istanbul hükümetinin varlığını sürdürdüğünü eklemek isterim.
ayrıca yine bu dönemde halkın da siyasi fikirler anlamında birçok farklı çözüm yollarına bel bağladığını, hatta mevcut durumdan çıkar sağlamaya çalışan bazı toplulukların olduğunu da belirtelim. mesela mandanın be himayenin yani o dönem için güçlü gördükleri bazı ülkelerin siyasi sömürgesi olmayı doğru çözüm yolu olarak halka benimsetmeye çalışanların sayısı hiç de az değildi.
atatürk’ün “en büyük eserim” dediği cumhuriyeti ilan etme fikrini hayata geçirdiği 23 ekim 1923’e giden süreç bu şartlarda başlamıştır.
öncelikle halkı işgallere karşı bilinçlendirerek düşünsel anlamda bir araya toplamak hayati derecede önemliydi onun için. daha sonra gerçekleştirilen ulusal kongrelerle milli birlik ve beraberlik düşüncesi ile işgalcilere karşı topyekün planlı, programlı mücadelenin tohumları atıldı. misak-milli benimsendi. manda ve himayenin kabul edilemeyeceği konusunda fikir birliğine varıldı.
sonrasında buraya yazsak sığmayacak bir dönem: “kurtuluş savaşı” dönemi yaşandı atatürk önderliğinde. hem işgal güçlerine hem de özellikle en başlarda istanbul hükümeti’ne karşı. kurtuluş savaşı bu milletin gazi mustafa kemal atatürk önderliğinde kendi kanıyla yazdığı eşsiz bir destandır.
işgalci devletlerin kuvvetleri de büyük taarruzla memleket topraklarından atıldıktan sonra baştan ayağa atatürk devrimleri dönemiyle türkiye cumhuriyeti devleti az ve kısa zamanda çok ve büyük işler yapmıştır.

0

buraya bunları yazana kadar okusaydınız profesör olmuştunuz. kendinize özgü cevap verin bu kadar kasmayın

0

çok zor şartlar altında kuruldu cumhuriyet 1923

0

öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar cumhuriyet çok zor şartlar altında mustafa kemal atatürk ve türk milletinin azmi ve kararlılığıyla kurulmuş ve gelecek nesillere en büyük miras olarak bırakılmıştır. biz gençlerin kesinlikle ve kesinlikle sahip cikmamiz gereken bu mirası bırakan ulu önder mustafa kemal atatürk'e bir türk genci olarak sonsuz saygı sevgi ve minnetlerimi bir borc biliyorum. umarım siz de benimle aynı fikirdesinizdir.

0

cınhuriyetin kuruluş aşaması çok zorlu ve uzun bir dönem oldu. mustafa kemal atatürk’ün 1919 yılında samsun’a gitmesiyle başlayan kurtuluş savaşı öncesi ve sonrasında atatürk ve onun silah arkadaşlarının ve çevresinin büyük fedakarlıklarının ve atamızın inanılmaz öngörü, kabiliyet ve her konuda (sadece askeri olarak değerlendirilmemeli) deha olmasıyla kazanılan birçok zaferin sonucudur. mustafa kemal atatürk bu ülkeyi kurtardığında ülkemiz savaş ve savaşlardan dolayı adeta yok olmuş ve imkansızlıklar içindeydi ancak yine atamızın üstün gayretleri ve zekasıyla çok hızlı bir kalkınma sürecine girmiş bulunduk. demokrasi ve uygarlık, çağdaşlık anlayışıyla kalkınma ve ilerleme için en uygun sistemin cumhuriyet olduğunu bilen mustafa kemal atatürk önce bunu anlatmış ve 29 ekim 1923 tarihinde de cumhuriyet ilan edilmiştir.

0

fedakar türk milletinin ve ulu önder atatürk'ün gayretleri ve çabalarıyla düşman ülkeyi işgal etmiş ki en büyük mücadeleler sonucunda atatürk cumhuriyeti ilan etmeyi kendine bir borç bilmiş ve cumhuriyetin ilanı bize kazandırılmış olan en güzel armağandır cumhuriyet sayesinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı elde etmiş insanlar özgür olmuş istediklerini istedikleri şekilde söyleyebiliyorlar kendilerini ifade edebiliyorlar cumhuriyet olmasaydı hala 3 sınıf ülke olarak yaşıyor olacaktık. cumhuriyet 29 ekim 1923'te ilan edilmiştir atatürk meclisi toplamış ve cumhuriyeti ilan etmiştir bugünü de çocuklarımıza bayram olarak ilan etmiştir.

0

mustafa kemal atatürk,parçalanmış bir devleti kurtarmayı en başından beri düşünüyordu.çocukluğu dahi büyük bir asker olmak için çalışmasıyla geçti.

1919'da işi eyleme dönüştü ve samsun'da milli mücadele başlattı.

1920'de cumhuriyet kuruldu ve lozan barış ant.sonra 29 ekim 1923'de cumhuriyet kuruldu

1

cumhuriyet osmanlı imparatorluğun sona ermesi sonucu kurtuluş mücadelesi sonrası 29 ekim 1923 yılında kuruldu.

1

türkiye cumhuriyeti'ni ulu önder mustafa kemal atatürk 29 ekim 1923'te kurulmuştur cumhuriyetin kurulması ile birlikte türkiye cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı yine mustafa kemal atatürk'tür cumhuriyet kuruluşu her ne kadar atatürk'ün mal edilse de atatürk ve beraberindeki arkadaşların ortak çabaların sonucu olduğunu varsaymak daha yerindedir ziraat türkiye cumhuriyeti kurtuluş savaşı adı verilen milli mücadele ile birlikte kuvayi milliye ruhu ile vuku bulmuştur.

0

mustafa kemal atatürk ün bin bir zorlukla 29 ekimn1923 yilinda kurulmuştur

0

1923 yılında çok zor şartlar altında ulu önder mustafa kemal atatürk tarafından kuruldu

0

mustafa kemal önderliğinde çok büyük fedakarlıklar ve zorluklar karşısında kuruldu.
tarih 29 ekim 1923 atatürk vekillere cumhuriyeti anlattı. mustafa kemal in 19 mayıs 1919 da samsun a çıkışıyla milli mücadele başladı. tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır. ilkesi ile 23 nisan 1920 günü tbmm kuruldu.
ulu önder mustafa kemal in önderliğinde kurtuluş savaşı mücadelesi başladı. ülke işgalden kuratıldıktan sonra lozan barış antlaşması imzalandı. yeni bir devlet kuruldu. tek eksik yeni devletin yönetim şeklinin ne olacağıydı.
ekim 1923 tarihinde meclis' te hükümetin istifasıyla yaşanan süreç, yönetim şekli ile ilgili çalışmaları da hızlandırdı. ulu önder mustafa kemal, egemenliğin ulusa dayandığı yönetim şekli için çalışmalara başladı. ve nihayet 28 ekim 1923 akşamı çalışma arkadaşları çankaya da yemeğe çağırılarak ilk kez düşüncelerini açıkladı.
yemekte mustafa kemal beyler! yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz dedi. yemekten sonra ismet paşa ve atatürk sabaha kadar çalıştı. çalışma odasının cılız ışığı 29 ekim de tüm anadoluyu aydınlatacaktı. 29 ekim 1923 günü meclis te yeni hükümeti kurma çalışmaları başladı. mustafa kemal, aynı gün yeni yönetim şekli cumhuriyet ile ilgili hazırladığı taslağı milletvekillerinin görüşüne sundu. taslak, akşam 20.30 da kabul edildi. ve cumhuriyet ilan edildi.
mv, ayağa kalkarak 3 kez yaşasın cumhuriyet diyerek bağırdı. ve ilan edilmiş oldu bu muhteşem yönetim şekli.

0

cumhuriyet atatürk'ün ve silah arkadaşlarının yapılan baskılara boyun eğmeyip,samsunda başlattığı istiklal mücadesini sivas,amasya ve erzurum kongreleri sonrasında 29 ekim 1923'de cumhuriyet ilan edilmiştir.

0

cumhuriyet 29 ekim 1923 tarihinde mustafa kemal tarafından ilan edildi ve her yıl 29 ekim günü bayram olarak kutlanmaktadır

0

cumhuriyet 29 ekim 1923 yılında kurulmuştur