0

temel haklarımız. yaşama hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, özel hayatın gizliliği hakkı, düşünce özgürlüğü, inanç hakkı, ibadet hakkı, ekonomik haklar..
temel özgürlüklerimiz ise seyehat ve yerleşme özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı hak ve özgürlüğü, kanaat ve ifade özgürlüğü ,basın özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü, haberleşme özgürlüğü

0

vatandaşların sahip olduğu birçok hak vardır. bu haklar şunlardır: kişisel haklar, sosyal ve ekonomik haklar, siyasi haklardır. bunlar ayrıca statü haklarımızdır.
1.kişisel haklar : yani negatif statü haklarını herkese karşı kullanabiliriz. bu haklar: zorla çalıştırma yasağı, kişi hürriyeti, kişi güvenliği, din ve vicdan hürriyeti, özel yaşamın gizliliği, düşünce ve kanaat özgürlüğü, bilim ve sanat hürriyeti, mülkiyet hakkı, ispat hakkı, yaşam hakkı gibi.
2.sosyal haklar: pozitif statü haklarıdır. bu haklar: ailenin korunması, eğitim ve öğretim hakkı ayrıca ödevi, çalıştırma ve sözleşme hürriyeti, toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt hakkı, sanatın ve sanatçının korunması hakkı.
3.siyasi haklar: bu haklar katılma haklarıdır. vergi ödevi, vatan görev, seçme ve seçilme hakkı, dilekçe hakkı, kamu hizmetlerine girme hakkı.