0

lale devri 1718 pasarofça antlaşmasıyla başlayıp 1730 patrona halil isyanına kadar devam eden bir dönemdir. bu dönemden itibaren avrupa örnek alınmaya başlamıştır. bu dönemin padişahı üçüncü ahmet han'dır. dönemin sadrazamı nevşehirli damat ibrahim paşa'dır. dönemin şairi nedim, minyatücüsü ise levni'dir. bu dönemde laleler çok kullanılmıştır hatta avrupa da bile ''türk lalesi'' diye yayılmıştır. bu dönemde önemli gelişmeler yaşanmıştır. ilk özel matbaa kurulmuştur. ibrahim müteferrika ve sait efendi tarafından kuruldu. kütüphaneler açılmıştır. yalova'da kağıt fabrikası kurulmuştur. çini fabrikaları açılmıştır. ilk geçici elçilik paris kentinde açılmıştır. 28 mehmet çelebi'nşn seferetname adlı eseri oldukça önemlidir. matbaada basılan ilk eser vani mehmedi'ye ait olan van kulu lugatı'dır.

0

3, ahmetin tahtta olduğu zevk dolu yıllardır

0

lale devri özetle anlatmak gerekirse; pdişahı iii. ahemt , sadrazamı nevşehirli damat ibrahim paşadır.
osmanlı devletinin modernleşme hareketlerinin başladığı yıllar olan 18. yüzyıla kadar gider. modernleşmenin tam anlamıyla batıyı örnek alma, batılılaşma, teyamülü olarak algılanması lale devrine kadar gitmektedir.
bu dönemde matbaa kurulmuştur,itfaiye bölüğü açılmıştır, kağıt ve kumaş fabrikaları kurulmuştur,kütüphaneler açılmıştır,çiçek aşısı yaygın hale gelmiştir,mimarlık,resim ve minyatür sanatları gelişmiştir. sona ermesi ise kısaca şöyle gerçekleşmiştir; halkın büyük kısmı zor durumda iken,istanbul da bazı büyüklerin rahat ve lüks yaşam sürdürmeleri , eğlenceye düşkün olmaları bir takım huzursuzluklar meydana getirmiştir. patrona halil isimli bir yeniçeri bu durumdan memnun olmayanları yanına alarak isyan hareketinin ateşini fitillemiştir. isyan sonunda ise nevşehirli damat ibrahim paşa ve yakınları bu sebeple öldürülmüşlerdir. akabinde yaşanan durumda ise padişah iii. ahmet tahttan indirilmiş ve yerine ise i. mahmut getirilmiştir. böylelikle lale devri sona ermiş ve yeni bir dönem başlamıştır.