0

birden fazla görüşün olduğu ve muallak bir durum olan 31 mart olayı ile ilgili genel geçer düşünce 2.meşrutiyet'in ilanından sonra devlet genelinde oluşan hoşnutsuzluk sonucunda, 1909 yılında halkın ittihat ve terakki ağırlıklı olan hükümete karşı ayaklanmasıdır. halk tepkisi olduğu için organize bir hareket değildir, kendiliğinden gelişen bir harekettir ve bunun sonucunda istanbul'da ciddi sorunlar yaşanmıştır.mevcut hükümetin ittihat ve terakki yanlısı olan yöneticileri,bu ayaklanmadan devrin padişahı olan sultan ikinci abdülhamid'i sorumlu tutmaya çalışmışlardır. isyanın boyutu artınca ve mevcut güvenlik edbirleri yeterli gelmeyince selanik'te bulunan ve çoğunluğu arnavut kökenli askerlerin oluşturduğu hareket ordusu istanbul'a çağrılmış ve mahmut şevket paşa komutasındaki hareket ordusu ayaklanmayı kısa sürede bastırmıştır.daha sonra bu ayaklanmadan sorumlu tutulan devrin padişahı sultan 2 abdülhamid tahtan indirip yerine sultan mehmet reşat tahta geçirilmiştir. devlet yönetiminde 3 paşa dönemi başlamıştır ve bu paşalar enver paşa,talat paşa ve cemal paşa'dır ve bu durum 1.dünya savaşı'na kadar sürmüştür. ittihat ve terakki o kadar güçlenmiştir ki 1.balkan savaşı'ndan sonra bab-ı ali baskını dediğimiz baskınla mevcut hükümeti devirmiş yerine kendi güdümündeki hükümeti geçirerek devlet yönetimine tam hakim olmuşlardır.

0

ikinci mesrutiyeti ittihat ve terakkinin zoruyla kabul eden ikinci abdulhamid kisitlanan yetkilerini geri almak ve monarsi yonetimine geri donmek istiyordu halk istanbulda 1909 yilinda bir isyan baslatti bunun uzerine ittihat ve terakki selanikte bulunan ve basinda mahmut sevket pasanin oldugu ve icinde kurmay baskani olan mustafa kemal in yer aldigi hareket ordusu istanbul a gelip isyani bastirir olaylardan sorumlu tutulan ikinci abdulhamid tahta indirilir yerine besinci mehmet resad tahta gecirilir 31 mart olayi mevcut duzene karsi olanlarin cikarttigi bir isyandir

0

31 mart vakası bir ayaklanmadır. yönetime yapılan bir darbede diyebiliriz. bir başkaldırıştır. ayrıca buna tarihte vakayi vakvakiye ismide denir. 13 nisan 1909 yılında yapılmıştır. bu isyan tam 13 gün sürmüştür. 31 mart ayaklanması meşrutiyet döneminin en önemli olaylarından biridir.