1

televizyon sürekli izlendiğinde hipnoz etkisi yapıyor ve sizi etkisi altına alıyor. sürekli dikkatinizi çeken görüntü ve konuşmalar olduğu için düşünüp sorgulamaya vaktiniz olmuyor ve tek yaptığınız verileni almak oluyor. bu da bir süre sonra insan zihnini yoruyor ve algıları bozuyor. aptallaştırıyor bir nevi bu yüzden aptal kutusu deniyor.

0

çünkü insanlar izlemeye alışkanlık yapıyor.insanlar boş vakitlerini televizyon izleyerek geçiriyor. ne bir kitap okuyor ne bir başka aktivite yapıyor .öyle insanlar tanıyorum ki bütün boş vakitlerini televizyon izleyerek geçiriyorlar. ve televizyon izlerken eğer bize bir şeyler katmayan programları izlersek artık kalıplaşmış düşünceler ve düşünme yetimizi kaybetmekle karşı karşıyayız. televizyon programlarının çoğu seviye olarak çok alt sınıftadır. insanın yaratıcılığını düşünme yeteneğini geliştirmek için hiçbir şey neredeyse yapmıyorlar. o yüzden insanlar zamanla beynini geliştirecek aktiviteler düşünme ,eleştiri ve kitap okuma gibi şeyleri yapmıyorlar. bu yüzden insanlar artık kendilerini bir kalıbın içerisine sokuyorlar. bir öğrencimiz yıllardır yani doğduğumdan beri televizyondan çizgi film telefondan çizgi film izleyerek 6 yaşına kadar gelmiş. ve annesi çocuğunu anaokuluna yazdırdığın da çocuğu kesinlikle ne konuşuyor ne diğer çocuklar gibi sosyalleşiyor ne de isteklerini normal bir birey gibi öğretmeni bildiriyormuş. ve annesi çocuğu pedagog a götürmüş daha sonra doktor çocuğa yüzde yirmi beş zihinsel engelli raporu vermek istemiş. anne bunu gelip öğretmene bildirmiş öğretmen de hayır rapor almanızı şu an istemiyorum demiş. ve öğretmen o günden sonra ipleri eline almış. çocuğa sadece günde çok az bir süre eğitici çizgi filmler izletilmesi gerektiğini söylemiş. ve daha sonra annesine dokunmatik telefonu yasaklamış. yani annesine yasaklamış derken çocuğu için dokunmatik telefon kullanmayı bırakmış. çünkü eğer dokunmatik telefon kullandığına çocuk tekrar yine o çizgi filmleri telefondan izleyecekmiş. anne ve öğretmen işbirliği içinde bir yıl çalışmışlar. ve çocuk şu anda diğer arkadaşlarından ayırt edemeyecek şekilde sosyal konuşkan ve düzgün bir hale gelmiş. yani gördüğünüz gibi eğer öğretmen duruma müdahale etmeseydi çocuk zihinsel engelli raporu alarak daha kötü bir seviyeye gidecekti. bence televizyona aptal kutusu denmesi gerçekten çok doğru bir tabir olmuş lütfen çocuklarımıza ve çevremizdeki bireylere bu konuda uyarıp televizyonu daha kısıtlı bir süre izlemeleri gerektiğini söyleyelim. televizyon izlemek yerine çocuklarımıza satranç öğretelim, bulmaca çözdürelim ve yapboz yaptıralım inanın bunlar daha çok zeka seviyelerini arttıracak ve düşünme yeteneklerini geliştirecektir.

0

televizyonu çok izlemek, insanları pasif hale getirir. düşünmesini zayıflata bilir. insan televizyon karşısında dalar gider. o an sadece televizyona kilitlenir. televizyondaki programların bazıları da sürükleyici ve heyecanlı olduğundan dolayı televizyonu izleyen insanları kendine bağlar. aslında televizyona aptal kutusu denmesi doğru değildir. aynı zamanda televizyonda yararlı programlarda çıkmaktadır. bu programları izlemek insana fayda sağlar. ama her zaman televizyon başında programlar izlemek ve saatlerce başında durmak doğru bir davranış değildir. bundan dolayı televizyonu izlemek özellikle yakından izlemek hem kafa sağlığı açısından hem de göz sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. özellikle çocukların televizyona bağımlı bir şekilde büyümesi onları düşünemez hale getirir. televizyonda çıkan tüm programlara kilitlenmeleri onlar aktif hayattan soyutlar ve alıkoyar. buna özellikle dikkat etmek gerekiyor.

0

bu genelde yaslilar soyler. benim dedem cok soylerdi. gereksiz seylerin cok oldugunu dusundukleri icin olabilir. benim dedem her kanali izlemezdi mesela belirli kanallari programlari vardi onun. gereksiz programlar falan goruncede sinirlenirdi. o yuzden aptal kutusu diyor olabilirler.