0

microsoft excel programı bir hesaplama ve tablolama programıdır. yani matematiksel işlemlerin yapıldığı ofis paket programlarından birisidir. eğer ise bir formüldür. micrsoft excel programında sıkça kullanılan bir formüldür. ayrıca eğersay formülü ile sıkçak karışıtırılır ama çok farklı iki formüldür. excelde formüller hücreye yazılırken mutlaka başına eşittir işareti konması gerekir. yani tüm formüller işareti ile başlamak zorundadır. microsoft excelde eşittir işaretini shift tuşu ile yukarıda bulanan sıfır tuşuna birlikten basılması suretiyle yapılır. yani shift+0 tuşlarına birlikten bastığınızda eşittir koymuş olursunuz. bundan sonra formül yazmaya geçebiliriz. eğer formülünü daha iyi anlamak için bir örnek üzerinden gidersek konu daha iyi anlaşılmış olacaktır. microsoft excel de eğer formülü belli ya da istenilen hücrelerdeki işlemleri aynı anda gerçekleştirmek için kullanılır. en az iki bileşen olmalıdır. ya evet ya da hayır, veya ya geçecek ya kalacak. yani biz şöyle bir örnek yapalım. yıl sonu notu 50 ve üstü olan öğrenciler başarılı olsun, altında olanlar ise başarısız olsun. bunun için hücreye şöyle bir formül girilir. a1 hücresine adı yazalım, a2 hücresine soyadı yazalım, a3 hücresine de yıl sonu yazalım. daha sonra a4 hücresine de sonuç yazalım. yani sonuçta öğrenci yıl sonu notu başarılı mı yoksa değil mi? onu bulmak için a4 hücresine şu formül girilir. =eğer(a3>=50;"başarılı";"başarısız")
evet, bu formül şu anlama geliyor. formülde a3 hücresi alında çünkü yıl sonu notları a3 hücresine girilecektir. buraya girilen notlar 50 ve üstü ise bu formüle göre a4 hücresine yani sonuç hücresine başarıla yazacaktır. ama 50'nin altında bir yıl sonu notu girilirse a4 hücresinde başarısız yazacaktır. başarılı ve başarısız yazılması otomatik olarak a4 hücresine gelecektir. kısaca toparlayacak olursak bir öğrencinin matematik yıl sonu notu 68, türkçe yıl sonu notu 45, fen bilgisi dersi 87 olunca bu öğrencinin sonuç kısmında yani a4 hücresinde matematik bölümüne başaralı, türkçe bölümüne başarısız, çünkü notu 50'nin altındadır ve fen bilgisi dersine de başarılı yazacaktır. yalnız burada üç ders girildiğinden üç adet satır kullanılacaktır. bu demek oluyor ki alt alta bir kaç tanede hücre adresi girilmesi gerekmektedir.

0

microsoft excel programında bulunan eğer formülü daha çok iki bilgiyi karşılaştırırken kullanılır. =eğer(..........) olarak bilinmektedir.