0

sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için bazı konuların çok önemli olduğunu düşünüyorum. özellikle okul çağlarında başladığı zamanlarda arkadaş çevrelerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. çünkü çocuk ister istemez arkadaşlarını örnek alıyor ve yapılmayacak hareketleri yapmaya başlıyor. çocuğunuzun kültürlü bir kişi olabilmesi için daha çok okuldaki derslerinde başarılı olması gerekiyor. tabii ki evde bazı eğitimler vermemiz de onun açısından çok iyi olacaktır. bazı insanlar hiçbir şekilde önemsemiyor ve çocuğunun durumunu bile öğrenmeye okula gitmiyorlar. o da bazı olumsuz sebeplere yol açtığını görüyoruz. özellikle çocuğun evde olduğu zamanlarda aile içerisinde kitap okuma alışkanlığı yapılması gerektiğini düşünüyorum. anne baba bu davranışını çocuğuna geçirebilmesi için çocuğun okuldan geldikten sonra anne ve babasını kitap okurken görürse çocuk biraz olsun ilgi duymaya başlar. eğer siz çocuğunuza örnek olmazsanız hiçbir şekilde kalkıp kendisi okumaz. baktığım zaman bazı anne ve babalar çocuğunu tamamen bırakıyor ve televizyon ya da telefon ile ilgilenmeye başlıyor. o da tabii ki çocuğun çok rahat bir şekilde davranması ve derslerine hiçbir şekilde önem vermediği anlamına geliyor. bu da çocuğunuzun ne kadar başarı seviyesini azalttığını bilmemiz gerekiyor. özellikle çocuğunuzun daha iyi yerlere gelebilmesi için ev içerisindeki davranışlarınızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. çocuğun genelde ev içerisinde aile terbiyesi alıyor ve dışarıda bunu çevresine yansıtıyor. bu yüzden ev içerisinde hiçbir şekilde kötü davranış ve kötü sözler olmaması gerekir. çocuk eğer bunlar farkederse kafasında başka düşünceler olur ve ne yaptığını bilemez. çevresindeki kişilere kötü davranması yanlış olur. bu yüzden anne ve babaların çok dikkatli olması gerekiyor çocuk yetiştirmede.

0

zararlı besinlerden uzak tutmak sağlıklı nesiller yetiştirmek için gereklidir.

0

sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için öncelikle çocuklarınıza sporu aşılayan sevgili ebeveynler. bir çocuk ortalama 7 yaşından sonra bence yavaş yavaş spora teşvik edilmeli. tabii bu çocuğunuzun isteğine de bağlı fakat spor yapması onun ilerleyen yaşlarda hem kendine olan öz güveninin fazla olmasını hemde emin olun arkadaş ortamlarında ön plana çıkmasında yardımcı olacaktır. sağlık boyutuna girmiyorum zaten. çocuğunuz spor yapmaya başladıktan sonra bırakın 14-15 yaşına kadar dilediğini yapsın istediğini yesin ( belli sınırlar da abartılmadan ) 15 yaşından sonra yavaş yavaş spor yapma bilincine kendisi gelecek zaten. bu sefer bu işi bilinçli olarak yapmaya başlayıp belkide bu işi profesyonel seviyelere çıkartacak. çıkartmasa da olsun yeter ki uğraşsın. aynı zamanda sağlıklı nesiller için atamızın lafını hatırlayalım. sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. spor yapıp vücudunu sağlıklı hale getirdi mi ? sağlamlaştırdı mı ? evet şimdi kafa kısmına geldi iş. okutun arkadaşlar. okutun. bol bol kitap okutun, kitap olmadı mı elinde tablet telefon mu var bırakın okusun oradan görsün. sosyal medya zararlı değil. oyun videosu izlesin yemek videosu izlesin ne bileyim izlesin. geliştirsin kendini. kısıtlamayın. sadece sakıncalarını anlatın. okulda çok başarılı olmak zorunda değil inşallah olur ayrı konu, ama bilgili, kültürlü birisi olması okuyup da bomboş gezen insanlar gibi olmasından çok daha iyidir. kendini geliştirmesine izin verin. aktiviteler yapsın. olabildiğince sosyal olmasına izin verin. toplumdan kopuk yaşamasın eve gömülmesin. gezsin görsün yaşasın. tecrübe edinsin. bakın benim oğlum lise 2. sınıfta bazı nedenlerden dolayı okuldan ayrıldı sonra ne mi oldu. şuan 3 dil biliyor. üniversitesinin son senesi. kendi çabasıyla biriktirdiği şeyler ile kendi yaşantısını oturtmuş durumda. lise'yi bu okulun sistemi bana uymuyor deyip açığa yazdırdı ama bırakmadı okumayı. daha çok geliştirdi kendini. bu imkanı ona biz sağladık ve meyvesini aldık. ahkam kesmiyorum burada sizlere haşa yanlış anlamayın sakın. fakat olabildiğince onun fikirlerine saygı duyup kendisini geliştirmesine izin verin. ancak bu şekilde sağlıklı bireyler, topluma hayırlı nesiller yetiştirebiliriz.

0

sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için kesinlikle çocukları katkı maddesi olan hazır gıdalardan uzak tutarak yetiştirmeye çalışmalıyız. günümüzde maalesef ki aileler çok fazla olarak çocuklarına hazır gıdalar ile besliyorlar çocuklarının önünde bir kase çorba kaynatmaktan bile aciz bir şekilde hareket ediyorlar.genellikle hazır çorbalar yaparak çocukları kaçırıyorlar paketli ve hazır olan bütün gıdaların içerisinde katkı maddeleri vardır ve kısa zamanda olmasa da uzun zamandır bunların hepsini çok fazlaca göreceğiz. tembel aileler oldukça çocuklar maalesef sürekli olarak obez bir şekilde büyüyorlar.bunların nedeni çok yemeleri değil sağlıksız beslenmeleri. çocuklar fastfood restoranlarından çıkmıyorlar sürekli olarak gazlı içecek içiyorlar evlerinde de makarna patates kızartması gibi sağlıklı yiyecekler yiyerek büyüyorlar. o yüzden öncelikle çocuklarımızın yeme alışkanlıklarını değiştirmek ile işe başlamalıyız. onları et ve sebze yemekleri yemeye alıştırmalıyız. ayrıca süt ve süt ürünlerini de bolca tüketmelerini sağlamalıyız. bunun dışında yemek konularını geçtikten sonra çocukların kesinlikle aktif bir hayat tarzını alıştırmak gereklidir. çocukların fazlaca hareketsiz kalmasına izin vermeyin. küçük yaşlardan spor yapma alışkanlıkları edilmesini sağlamalı ve bu konuda desteklemelisiniz çocuklarınızı. hiçbir şey yapamıyorsanız diğer okullarda çocuklara spor kulüplerine yazdırabilir basketbol ,voleybol ve futbol takımlarına katılmalarını sağlayabilir ve onların destekçisi olabilirsiniz.
tüm bunları yaptıktan sonra ayrıca çocuklara alkol ve sigara gibi sağlığa zararlı olan şeyleri de ne kadar kötü şeyler olduğunu anlatmalısınız ve bunların tüketmemeleri için siz de özendirici hareketler yapmaktan kaçınmalısınız unutmayın ki çocuklarınız sizin aynı almıştır resim ne kadar sağlıklı yaşarsınız çocuklarınızda size örnek alacağı için onlar da sağlıklı bir şekilde büyüyeceklerdir.