1

faruk nafiz çamlıbel, 18 mayıs 1898 senesinde istanbul'da dünyaya gelmiştir. kendisi türk edebiyatı için çok önemli bir kişiliktir. sana oyun, şiir ve gazete yazıları yazmıştır ayrıca siyaset hayatında da bulunmuş ve başarılı olmuştur. kendisi milli edebiyata her zaman desteklemiş ve edebiyatta sadelikten yana olmuştur. kesinlikle ağır bir dil kullanılmasından ve hala eskide kalarak şiirlerde aruz verilen kullanılmasını çok gereksiz ve şiirin dilini anlaşılmaz yaptığınız savunmuş bu yönde yenilikçi çalışmalarda bulunmuştur. çalışmalarını daha açık bir şekilde belli edebilmek için kendinize beş hececilere dahil olmuştur.
ayrıca faruk nafiz çamlıbel 10. yıl marşını behçet kemal ile birlikte yazmış ve bizlere çok büyük bir kazanım sağlamıştır. onuncu yıl marşı hala günümüze kadar gelmiş ve bilinen okunan bir marş haline gelmiştir.
faruk nafiz çamlıbel kayseri'de ,kayseri lisesi'nde edebiyat öğretmenliği de yapmıştır. burada yaşadıklarını ve yolculuğuna ise han duvarları isimli şiir de dile getirmiştir. birlikte onuncu yıl marşı'nı yazmış oldukları, behçet kemal de faruk nafiz çamlıbel'in kayseri lisesi'nden öğrencisidir.
kayseri lisesi'nden sonra ankara'da da öğretmenlik yapmıştır ve ankara kız lisesinde öğretmenlik yaptığı dönemde o lise için bir marş yazmıştır.ayrıca burada öğretmenlik yaptığı sırada coğrafya öğretmeni olan azize hanım ile tanıştı ve sonrasında ise hayatlarını birleştirdiler.
çamdeviren ve deli ozan mahlasları ile çeşitli mizah dergilerinde de yazılar yazmıştır. yazmış olduğu çeşitli fıkralar da mevcuttur. edebiyat hayatına ilk başlarda şiirlerini aruz vezni ile yazmıştır. sonralarda ise dilde sadeleşme yolu gitmiş ve aruz vezninden vazgeçmiştir. sonrasında ise hece ölçüsüne geçis yapmış ve en büyük savunucularından biri olmuştur.
faruk nafiz çamlıbel bir dönem siyaset hayatında katılmıştır ve 1946 senesinde siyasetle fazlaca uğraşmaya başlamıştır. bu seneden ,7 mayıs 1960 senesine kadar geçen süreçte ise mecliste demokrat parti mensubu olarak istanbul milletvekilleri görevinde bulunmuştur.1960 ihtilalinden sonra ise bütün milletvekilleri gibi o da önce bir süre yassıada'da tutuklu kaldım ardından hakkında yapılan suçlamalar nedeniyle tüm demokrat parti milletvekilleri ve celal bayar da dahil olmak üzere kendisi 16 ay kadar kayseri cezaevinde hapis yatmış.
hayatı boyunca sayısız şiir tiyatro oyunu ve yıldız yağmuru adında bir roman yazmıştır. han duvarları ,gönülden gönüle, çoban çeşmesi ve zafer türküsü gibi şiirleri en ünlü şiirleridir.
cumhuriyet döneminde yusuf ziya ortaç, halit fahri ozansoy ,enis behiç koryürek ve orhan seyfi orhon ile birlikte beş hececiler topluluğuna mensup olmuştur.
şiirlerinde genellikle hasret, ölüm ,kahramanlık ,yiğitlik, aşk gibi konuları ele almıştır duygularını çok yoğun bir şekilde dile getirmiş ve aşk konusunda en güçlü yazar olmuş.
kendisi aramızdan ayrıldığında tarihler 8 kasım 1973 gösteriyordu ve ölümünden 3 gün sonra 11 kasım 1973 tarihinde defnedilmiştir.

0

faruk nafiz çamlıbel 1898 yılında doğmuş başarılı bir yazardır. şiire tamamen aruzla başladığını ve daha sonra da hece ölçüsü ile birçok yazdığını hepimiz biliyoruz. faruk nafız çamlıbel'in hece ile yazdığı şiirlerle daha çok başarılar yakaladığını görmekteyiz. aruzla yazdığı şiirler de genelde yahya kemal'in etkisinde kalmaya devam etmiştir. faruk nafız çamlıbel'in en önemli şiirlerinden biri de han duvarları adlı eseridir. genellikle sade bir dil kullanmaya özen göstermiş ve oldukça da dikkat çektiğini söyleyebiliriz. aşk ve memleket gibi konuları ele almış birçok yaptı bu şekilde yazmıştır. faruk nafiz çamlıbel 1973 yılında aramızdan ayrılmış usta bir yazarlardan biridir. hayatı boyunca edebiyata çok büyük katkısı bulunduğunu düşünüyorum. benim en çok sevdiğim romanlarından biri de yıldız yağmuru adlı eseridir. çünkü bu eserde yazdığı kadarıyla günlük hayattaki yaşadığı olaylardan bir alıntı yaparak bu eser ortaya koymuştur ve okuyucuyu kendisine tamamen çekmiştir. türk edebiyatı içerisinde en çok sevdiğim yazarlar arasında yer aldığını söylemek isterim. böyle yazarlar şu anda günümüzde yavaş yavaş unutuluyor olabilir.