1

yusuf ziya ortaç 23 nisan 1895 yılında beylerbeyi istanbul'da dünyaya gelmiştir. şiir lise lise de yazmış olduğu şiirler de aruz vezni kullanmıştır. yağmurlu yazmış olduğu ilk şiir kehkeşan yayınlanmıştır ve böylelıkle ismi duyulmaya başlamıştır. ancak adını duyurması ve kendini edebiyat hayatında kabul ettirmesi ise , içtihat dergisinde şiirlerinin yayınlanmaya başlaması ile gerçekleşmiştir. yusuf ziya ortaç, tesadüfen ziya gökalp ile tanışmış ve onun sayesinde ise tavsiyesi üzerine şiirlerini artık hece vezni ile yazmaya devam etmiştir.
edebiyatımızda genellikle mizah yazıları yazmıştır beş hececiler grubuna dahil olmuştur. ayrıca edebi kişiliğinin yanı sıra 8 ve 9. dönemler tbmm de ordu milletvekili olarak göreve geçmiştir.
1916 senesinde manzume tarzda bir kitap olan akından akına kitabını çıkarmıştır. ayrıca mizah yazılarını çimdik mahlası ile diken isimli dergide yayınlamıştır. ayrıca , binnaz isimli üç perdeli bir tiyatro eseri perdelemiştir. şiir dışında tiyatro eserleri de yazmıştır yani. şair isimli bir dergi çıktarmış ve yayıncılıkta yapmıştır bu dergi sayesinde.1922 senesinde akbaba isiminde ki mizah dergisini orhan seyfi orhon ile birlikte çıkarmış.1928 senesnde ise yedi meşale adlı bir kitap yazmıştır.
yusuf ziya ortaç, ölene kadar eserler üretmeye ve dergilerini yayımlamaya devam etmiştir. 11 mart 1967 tarihinde ise istanbul da hayata gözlerini yumarak, istanbul zincirlikuyu mezarlığında defnedilmiştir.
gezi, anı ve biyografi, şiir, roman , uzun hikaye, oyun, antoloji ve inceleme ayrıca mizah tarzında sayısız eder ortaya koymuştur. şiir de akından akına, oyunda binnaz, uzun hikaye de şeker osman, roman da ise sarı çizmeli mehmet ağa romanları oldukça büyük ün kazanmıştır.
türk edebiyatında böyle insanların yani önemli yazarların olması gerçekten çok gurur verici bir şeydir ,. edebiyatımızın gelişmesinde onların emeklere kesinlikle yadsınamaz. günümüzde maalesef ki saçma sapan basit yazılar yazan herkesi bu türk milleti bir yazar ilan ediyor. kesinlikle yapılan en büyük yanlışlardan biridir. resmen türk edebiyatı çok değersiz ve çöplük gibi verebileceğimiz eser bile diyemeyeceğim kitaplarla da oldu maalesef.

0

yusuf ziya ortaç 1895 yılında doğmuş usta sanatçılarımızdan biridir. hayatı boyunca türk edebiyatına oldukça başarı katmaya çalışmış bir yazarımızdır. yusuf ziya ortaç şiiri aruzla başlamış ve oldukça başarı kazandıktan sonra hece ölçüsü ile şiirlerini devam etmiştir. yusuf ziya ortaç akbaba dergisindeki yayımladığı birçok yapıt ile ün kazanmış kişilerden biridir. yusuf ziya ortaç şiirlerden başka roman ve tiyatro ile de birçok yapıtı vardır. yusuf ziya ortaç sade ve akıcı bir dil kullanmaya özen göstermiştir derinlikten yoksun şiirleri olduğunu söyleyebiliriz. yusuf ziya ortaç kıvrak bir dil kullanmaya çalışmış ve oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. yusuf ziya ortaç 1967 yılında aramızdan ayrılmış usta sanatçılarımızdan biridir. türk edebiyatı boyunca gerçekten etkili olmaya çalışmış ve okuyucuyu her zaman kendi içerisinde tutmuştur. böyle edebiyatçıların hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini düşünüyorum. bugün günümüzde böyle yazarlar olmadıklarını o gün içerisinde yaşanan olayları anlatmaları bizi daha farklı duygulara çektiğini söyleyebiliriz. benim en çok sevdiğim romanlarından biri de kürkçü dükkanı adlı eseridir. bu eseri çıkardığı zamanlarda yusuf ziya ortaç oldukça tanınmaya başladığını söyleyebilirim.