0

1048 yılında yaşanan pasinler savaşı türklerin anadolu'da kalmak için yapmış olduğu bir nevi ölüm kalım savaşıdır.bu savaşın nedenleri ne gelecek olursak anadolu'ya yönelen selçuklu akınlarının bizans'ı rahatsız etmesi ve bizans'ın anadolu'daki otoritesini yeniden sağlamak istemesi gösterilebilir. savaş ilk türk bizans savaşı olarak adlandırılır.ayrıca türk ermeni ilişkileri ilk kez bu savaşta başladı.türklerin anadolu'yu tanıma savaşıdır diyebiliriz ki daha sonra yoğun şekilde türk akınlarının anadolu'ya yöneldiğini görebiliyoruz. anadolu'nun fethine zemin hazırlanmıştır,bir nevi ilk ayak sesleridir. son olarak gürcülerin ve ermenilerin desteklemesine rağmen bizans, anadolu'da istediği otoriteyi sağlayamadı.

0

pasinler savaşı 1048 yılında tuğrul ve çağrı beyler zamanında bizans devleti ile yapılmış olan önemli bir savaştır. savaşı bizans devleti kaybetmiştir. anadolu'ya geçiş için önemli bir olaydır.

0

pasinler savaşının en önemli sonucu türklere anadoluya göç edebilecekleri cesareti vermesidir. pasinler savaşı turklere anadolu kapılarını araladı. 1071 malazgirt zaferi ise türklere anadolunun kapısını tamamen açmıştır.