1

ömer seyfettin 11 mart 1884 senesinde balıkesir'in gönen ilçesinde dünyaya gelmiştir. türk edebiyatı için çok önemli bir yazar olmayı başarmıştır.edebiyatta her zaman türkçülüğü savunmuş ve yazı diline sadeleştirme çalışmaları yapmıştır. hikâyelerinde her zaman akıcı ve sade bir dil kullanmaya çalışmış ve halkın her kesimine hitap eden türde yazılar ortaya koymuştur. ömer seyfettin yazmış olduğu hikayeleri halkın bugün kesiminin rahatlıkla okuyup anlayabilecek türdendir.
ömer seyfettin ilköğretim ile gönen de başlamıştır ardından babasının tayini dolayısıyla çeşitli yerler gezmiş ve son olarak istanbul'da bulunmuştur.
edebi kişiliğinin yanı sıra önemli bir askerdir kendisi. mezun olduktan sonra asteğmen rütbesi ne almış ve öncelikle selanik'te bulunan kuşadası redif taburuna tayini sağlanmıştır.
sonrasında ise öğretmen olarak izmir jandarma okuluna atanmış ve orada görev yapmaya başlamıştır.
askerlik görevi sırasında yaşamış olduğu olayların etkisiyle ve şahit oldu şeyleri tuhaf bir zulüm, bomba ve beyaz lale isimli hikayeler de derlemiştir. 11 nisan 1911 tarihinde ise ömer seyfettin genç kalemler dergisinde yazmaya başlamıştır. bu dergide yazmış olduğu yeni lisan isimli ilk yazısını isimsiz ve imzasız olarak paylaşmıştır.
yazarlığının yanı sıra öğretmenlikte yapmaya devam etmiş ve gelişmiştir . bir süre sonra askerlikten ayrılmıştır ve bu alanlara yönelmiştir. ilerleyen dönemlerde ise önemli bir dergi olan türkü sözü dergisinde başyazarlık yapmıştır.
sanat hayatı boyunca türk milletine ve türk edebiyatına çok büyük katkılar sağlamış usta bir yazarımızdır. ölümüne kadar geçen sürede 125 tane hikaye kaleme almıştır. sonradan tespit edilen şeker rahatsızlığı sebebiyle 6 mart 1920 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. ölüm sebebi öldükten sonra yapılan otopsi ile belirlenmiş ve şeker hastalığı tanısı konulmuştur. ömer seyfettin'in mezarı istanbul'da zincirlikuyu mezarlığında bulunmaktadır.bende çocukluğumu bir çok ömer seyfettin hikayesi okuyarak geçirdim. emini mir çok çocuğunda ilk okuduğu yazarlardan biridir kendisi. mekanı cennet olsun.

0

omer seyfettin bir edebiyatcidir ve 1884 yilinda dogmustur. omer seyfettinin eserlerini az cok bilen vardir. gercekten bizlere cok buyuk ve guzel eserler birakmistir.

0

ömer seyfettin 1884 yılında doğmuş edebiyatçılarımızdan biridir. özellikle milli edebiyat akımından kurucularından olduğunu söyleyebilirim. türk edebiyatı içerisinde öykü yazarın da ün salmış usta bir sanatçı olarak da bilinmektedir. kullandığı dil oldukça anlaşılır bir şekilde olduğunu söyleyebiliriz. realist bir öykücü olduğunu hepimizin bilmesi gerektiğini düşünüyorum. yeni lisan milli davasında ileri sürmüş eserlerini süssüz bir sade dil kullanmaya özen göstermiştir. türk tarihinde yaşanan savaşları bir kenara atmış ve parlak sayfalarından daha çok alıntı yaptığını söyleyebiliriz. ömer seyfettin 1920 yılında aramızdan ayrılmıştır. böyle yazarlar türk edebiyatında önem kazanmış yazarlardan bazılarıdır. en çok sevdiğim roman tiplerinden biri de efruz bey adlı eseridir. gerçekten bu romanı ile daha çok dikkat çekmiş ve kendini gerçek bir yazar zannettiği eserlerden biridir. eski zamanlardaki olayları biraz daha anlatmaya çalışmış ve bunu anlatması aslında okuyucuyu tamamen etkilediğini düşünüyorum. böyle yazarlar türk edebiyatı için çok önemli ve faydalı şeyler yapabileceğini biliyoruz. bunlardan biri de örnek olarak ömer seyfettin gösterilebilir.