0

asgari ücret (minimum ücret): işçilere ödenmek zorunda olunan en düşük ücrettir. işçilere çalışmaları karşılığında ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. temel gereksinimleri günün üzerinden en az düzeyde karşılanmasına yetecek kadar ücrettir.
asgari ücretle gelişmemiş ülkelerde düşük ücretli emek kitlesinin korunması amaçlanmıştır. anayasanın 55. maddesinde ücrette adalet sağlanması başlığında yer alan tanımlamada“ücret emeğin karşılığıdır ”denmektedir. bu bağlamda devlet çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli ücret elde etmeleri için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
asgarî ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur. her yılın sonunda gelecek olan yılın asgari ücret rakamı açıklanır.
asgari ücret tespit komisyonu tarafından 2018 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı aylık 2.029,50 tl’dir.
ücretler her zaman aylık olarak belirlenmeyebilir. saatlik, günlük, haftalık olarak da ücret belirlenebilir. asgari tutarlar her çalışma için geçerlidir. bu nedenle saatlik çalışanların ücreti de asgari ücretin saatlik tutarından az belirlenemez. günlük ücretler de asgari ücretin günlük tutarından daha az belirlenemez.