1

beş faktör kişilik kuramları olarak da geçen ocean five ; kişiliğin beş farklı boyutu olduğunu dile getirmişlerdir. bu boyutlar hakkında kısaca bilgi vereyim daha sonra da benim hangi boyutta olduğumu söyleyeyim.
- dışadönüklük : bu bireyler aktif, şakacı, enerjik, eğlenceden hoşlanan, kolay iletişim kurabilen, heyecan ve tehlikeli durumlardan hoşlanan, duygularını kontrol etmede zorlanan kişilerdir.
- nevrotizm : bu bireyler sürekli kendilerini yorgun hisseden, uyuma da güçlük çeken, iştahsızlık yaşayan bu ve bu gibi rahatsızlıklardan en az birini sürekli halde yaşayan kişilerdir.kendine güveni olmayan, hayatın her alanında stres yaşayan, kendine acımaktan hoşlanan kişilerdir.
- deneyime açıklık : diğer insanlardan sürekli farklı düşünen, toplumda ki gelenekleri sorgulayan, yaratıcı zekaya sahip, kültürlü insanlardır.
- uyumluluk : çok sessiz insanlardır. herkes tarafında güvenilir görülen, yardımsever, cömert ve iyi huylu insanlardır.
- öz disiplin : çok disiplinli bir hayat yaşayan, dakik, hırslı ve azimli insanlardır.
bu özelliklerin hemen hepsini aslında hepimiz barındırıyoruz. fakat bir tanesi her insan da ağır basıyor. bana uyan faktör yada ağır basan 'uyumluluk' olanı.

1

senin sorunu gördükten sonra üşenmedim açıp makaleyi okudum. gördüm ki bilmediğim bir şey de değilmiş :) tabi ki çevremizdeki insanların da yüzde 90 ı gibi bende de nevrotik bir durum söz konusu. ama bunun yanında deneyime açıklık kuramını da kendimden uzakta düşünmek istemem. şu anda yaşadığım psikolojik rahatsızlıktan ötürü nevrotik kişiliği göz ardı edemiyorum malesef. ayrıca hayatta en sevdiğim şeylerden birinin de yeni deneyimler olduğunu düşünürsek deneyime açıklık da benim için biçilmiş kaftan. anladığım kadarıyla sende en az benim kadar psikoloji ile ilgileniyorsun. ve senin gibi arkadaşları görmek beni çok mutlu ediyor. umarım her şey gönlünce olur. sabrınızdan dolayı teşekkür ederim.