0

yavuz sultan selim'in hükümdarlığı zamanında 1500 yılların başında yavuz sultan selim mısır sefer düzenlemiş ve mısırı feth etmiştir. mısırı feth ettikten sonra halifelik ilk olarak osmanlı devletinin eline geçmiştir.

0

1516 yılında 1. selim tarafından yapılmıştır. aslında memlük devletine karşı yapılan bir seferdir suriye ve mısır'a fetih düzenlenmiştir.
1516 yılındaki mercidabık ve 1517 yılındaki ridaniye savaşlarında osmanlı devleti memlüklüleri mağlup ederek o devleti yok etmiştir. yani bunun sonucunda mısır, suriye ve arap yarımadası osmanlıların eline geçmiştir.
suriye ve mısır'ın fethedilmesi, osmanlı'nın hindistan'dan gelen ticaret yollarının büyük bir bölümüne sahip olması demekti. hindistandan gelen bu ticaret yolları ise bizim bildiğimiz adıyla baharat yoludur.
mısır'ın fethi ile buradaki hazineler de osmanlı'nın eline geçmiştir. ayrıca halifelik de osmanlı'ya geçmiştir, kutsal emanetler de istanbul'a getirilmiştir ve böylece osmanlı islam dünyasında büyük ve önemli bir yere sahip olmuştur.