0

çoklu zeka kuramını eğitim bilimleri dersinden hatırlıyorum. birçok zeka türünün olduğunu her insanın farklı zeka türlerine sahip olduğunu göstermektedir. çoklu zeka kuramı gardner'e aittir. zeka öğrenileni kullanma, çözüm yolları bulmadır. sonuç çıkarabilme becerisidir. zekayı tek yönlü belirlemek yanlıştır. zeka çok yönlüdür. birçok zeka türü olduğu için çoklu zeka kuramı denmiştir zaten. insan zekasını sekiz kategoriye ayıran gardner uzun yıllar bu kuram üzerinde çalışmıştır. bu zeka türlerini tek tek inceleyelim.
1. uzamsal zeka: görsellikle alakalı olan görsel zekanın ön planda olduğu zeka türüdür. hem görmeyle alakalı hem de zihinde canlandırma ile alakalı olan bir kuramdır. görülen şeyleri hafızaya alma onlara dikkat etme yine bu zeka alanının içerisine girmektedir.
2. kinestetik zeka: daha çok bedenle alakalı olan zeka türüdür. beden ve beyin koordinasyonuyla alakalıdır. bu zekaya sahip olanlar jest ve mimikleri çok iyi kullanmaktadır. el, kol ve vücut koordinasyonları gayet iyidir.
3. müziksel zeka: seslere, doğaya ve müziğe ilgisi olanların ön planda kullandığı bir zeka türüdür. kulak aşinalığı ön plandadır. insanları bir araya getirme amacı taşır. işitsellik ön plandadır.
4. sözel zeka: dil becerileriyle alakalı olan sözel dilsel zekanın ön planda olduğu zeka türüdür. sözcüklerin zihinde canlandırılmasıyla alakalı olan bir zeka türüdür. yazarlar, rahipler özellikle bu zeka türünü kullanırlar.
5. içsel zeka: insanları içsel duygularıyla ön plana çıkaran, onları iyi tanıma ile faydaya dönüştürmeye çalışan bir zekadır, bir beceridir.
6. sosyal zeka: sosyal yaşamda ve insanlar arasında oldukça göz önünde olan kişilerin kullandığı zeka türüdür. iyi iletişim kurarlar, kelimeleri ve dil yetenekleri oldukça güçlüdür.
7. matematiksel zeka: sayı ve sembolleri etkili biçimde kullanan soyut kavramları türetme ve ortaya çıkarma zekası ön planda olan zeka türüdür.
8. doğasal ve varoluşsal zeka