0

lozan barış konferansı imzalanması yani süreci tam sekiz ay devam etmiştir. isviçre'nin lozan kentinde imzalanmıştır. osmanlı devleti'nin yıkılması ve yeni türk devletinin kurulması ile biten savaş süreci sonunda bu antlaşma ile birlikte yeni bir sürece girilmiştir. birkaç defa anlaşmazlık yaşanmıştır. bu yüzden biraz uzamıştır. lozan antlaşmasının orijinal dili fransızca'dır. lozan antlaşması ile son derece ağır olan sevr antlaşması da yok sayılmış oldu. lozan antlaşması'nda görüşülen konular: yabancı okullar sorunu, osmanlı devleti'nden kalan borçlar, musul meselesi, nüfus mübadelesi, boğazlar meselesi, azınlık sorunları, kapitülasyonlar, patrikhane, savaş tazminatı gibi konular görüşülmüştür.
1. osmanlı devleti borçlarını ödemeyi tbmm kabul etmiştir.
2. boğazlar türkiye'nin başkanlığındaki komisyon tarafından yönetilecek.
3. yunanistan'ın türkiye'ye savaş tazminatı ödemesi kabul edildi.
4. azınlıklar türkiye cumhuriyeti vatandaşı sayılmıştır.
5. patrikhanenin siyasi yetkileri kaldırıldı.
6. yabancı okullar milli eğitim bakanlığı'na bağlanmıştır.
7. hatay sorunu, musul sorunu, nüfus mübadelesi daha sonra çözümlenmiştir.
8. kapitülasyonlar tamamen kaldırıldı.
türkiye devleti lehine çözümlenen olaylar: savaş tazminatı, kapitülasyonların kaldırılması, azınlıklar meselesi, boğazlar ve hatay sorunu türkiye devleti lehine sonuçlanmıştır.
aleyhimize çözülen konular: musul sorunu 1926 ankara antlaşması ile kaybettik. patrikhane yine de içerde kaldı, on iki adayı kaybettik.