0

türkan akyol ,ilk kadın başkanı ve ilk kadın rektörüdür.bircok ilklere imza atmıştır.

1

türkan akyol 12 ekim 928 tarihinde istanbul'da dünyaya gelmiştir. türkan akyol türkiye'nin ilk kadın bakanı olma özelliğine sahiptir ayrıca ankara üniversitesi'nde de rektörlük yapmıştır. siyasi hayatının yanı sıra ankara üniversitesi'nin tıp fakültesi bölümünü de bitirmiş ve bu alanda da oldukça başarılı olmuştur özellikle göğüs hastalıkları ve dahiliye alanında bir çok çalışmalarda bulunmuştur. tıp alanında da profesörlüğe kadar yükselmiştir.
türkan akyol ilk kadın bakanı olmasının yanı sıra aynı zamanda ilk kadın rektörümüzdür.
siyasette de oldukça başarılı olmuş ve 1992 senesinde erdal inönü'nün başkan yardımcılığına da yapmıştır.
ayrıca herkesin bildiği üzere türkan akyol oldukça yardımsever bir kişiliğe sahiptir. bu sebeple de birçok yardım kuruluşuna ve derneğe üye olarak çalışmalarda bulunmuştur.
1971 senesinde mart ayından aralık ayına kadar sağlık bakanlığı görevini üstlenmiştir. hayatı boyunca birçok önemli çalışmaları ve ilklere imza atmış önemli bir kadın siyasetçimizdir.
türkan akyol 7 eylül 2017 tarihinde ise ankara'da hacettepe üniversitesi'nde tedavi gördüğü sırada vefat etmiştir. öldüğünde ise tam olarak 88 yaşındaydı. mezarı ise yine ankara'da bulunan karşıyaka mezarlığındadır.