0

bulutların oluşmasında etkili olan başlıca etmenler vardır.
- hava akımları
- sıcaklık
- havadaki toz miktarı
- basınç
bu şartlar sağlandığında bulutların oluşumu meydana gelir. fakat bu etmenleri aynı düzeyde bulmak zor olduğu için bulutların hacimleri ve yapıları birbirinden farklıdır.

yeryüzü ısınmaya başladığında buhar olan su gökyüzüne yükselmeye başlar. yükseklik arttıkça basınç azalacağı için ve havanında soğuk olduğu göz önünde bulundurularak. yukarı doğru çıkmakta olan su buharları minik su damlalarına dönüşür. yeteri kadar yükselen su buharları bulutların oluşmasını sağlar.

bulutlar hakkında ilginç bir bilgi sunalım. 1 kilometre çapında ki bulutun içinde 1 ya da 5 milyon kilogram arasında su olduğunu belirtelim. peki bu kadar ağırlık gökyüzünde nasıl durabiliyor. az önce bahsettiğimiz su damlarının yukarı yükselmesi olayı aslında gözle görülemeyecek kadar küçük bir doğa olayıdır. insan saçı yaklaşık 100 mikrometre, su damlacıkları ise yalnızca birkaç mikrometreden ibarettir.

bu kadar ağırlığa rağmen yere düşmeyen bulutların gizemi burada gizlidir. yani damlaların bu kadar küçük olması bulutların havada kalmasını sağlamakta.