0

fiba'nın belirlemiş olduğu kuralları aklıma geldiği kadar paylaşayım.
2 devre, 4 periyot ve her periyot 10 dakika olmak üzere toplam 40 dakika üzerinden oynanır. her takımın maç kadrosu (yanlış hatırlamıyosam) en fazla 11 oyuncudan oluşur. bazı aksilik, sakatlık, ceza vb durumlarında bu sayı daha da az olabilir.
parke üzerinde her takım beş kişi ile mücadele eder. en fazla beş kişi ve en az üç kişi olabilir bu sayı. bir takımın parkedeki oyucu sayısı sakatlık, beş faul veya diskalifiye nedeniyle üçün altına düşerse maç o takım aleyhine hükmen yenilgi ile bitirilir.
maç, masadaki hakemler haricinde 3 hakem ile yönetilir. bu hakemlerden biri başhakemdir. her takımın toplam hücum etme süresi 24 saniyedir. her takımın topla birlikte rakip yarı alana gitme süresi 8 saniyedir. her takımın iki serbest atışa geçilmeden toplam 4 faul hakkı bulunur. 5. faulle birlikte faule maruz kalan takım oyuncusu her seferinde 2 serbest atış kullanır. bu arada 4 faul hakkı bitmeden de faul yapılan oyuncu eğer atış pozisyonunda ise serbest atış çizgisine gidilebilir. iki teknik faul alan oyuncu oyundan otomatikman diskalifiye edilir. kenardaki oyuncuya ya da antrenöre teknik faul çalınırsa rakip takım bir serbest atış atar ve oyun kaldığı yerden devam eder. hücum faullerde 4 faul hakkı dolmuş olsa bile 2 serbest atış kullanılmaz, oyun kenardan başlar.

basketbolda çok daha fazla oyun kuralı var ama böyle yazmaya başlayınca insan bunu bir kez daha ve de net bir şekilde anlıyormuş :)