0

renklerin isimleri her dilde farklı olduğuna göre diğer bütün nesnelerin isimleri nasıl oluştuysa o şekilde oluşmuştur ama büyük ihtimalle örneğin böğürtlen meyvesi ne isim verildikten sonra böğürtlen rengi ne benzeyen renk böğürtlen rengi olarak söylenmeye başlamıştır ya da limon rengi gibi.

0

her renk kullanıldığı ya da rengini verdiği birseylerden türetilmiş mesela bordo rengi fransa'da bir şehir olan bordeaux'da üretilen şaraptan ileri gelir.
kırmızı arapçadan geçme kırmız isimli bir böcekten geliyor. kızıl ise kızmak fiili yani yanarak kızıl renge bürünmekten.
mavi arapça mai den gelir. ma su mai sudan gelen şeklinde.
orhun kitabelerinde altından sarıg diye söz edilmiş sarı buradan gelmiştir. siyah ve lacivert tamamen farsçadan gelmekte. arapça da bayad süt demektir ve beyaz buradan gelir. yeşil türkçe yaş kelimesinden türemis taze bitki gibi. ermenice böğürtlen ya da dutun adı morm ve mor adı buradan gelir. pembe fransızca pamuk çiçeği olan penbeden. bej de yine fransızca bir koyun türünden geliyor. yine gri de kül manasına gelen fransızca grisden geliyor. haki farsça toprak demek olan hak (xak) kelimesinden gelir. turkuaz tamamen türkiye den ihraç edilen bir taşa fransızlarin verdiği isimden geliyor. kahve rengi de yine farsça bir kelimedir. eski türkçe de konur kullanılır yanık al manasına gelirdi. kumral da buradan gelir. eski türkçe rengarenk anlamında kullanılan aladan da ela gelir.