0
0

büyük italyan ressamı raffaello santi, 1483 yılının bir cuma günü gece yarısı saat üçte, italya’nın urbino şehrinde dünyaya geldi. raffaello’nun urbino’lu bir ressam olan babası giovanni de santi tarafından eğitildiği sanılmaktadır.

urbino sarayı ressamlarından biri olan giovanni de santi, küçük raffaello’yu zaman zaman saraya götürerek büyük ressam piero della francesca’nın eserlerini gösterir; bramant adında genç bir mimardan, meşhur ressam pietro perugino’dan söz ederdi. çevresinde tanınmış bir ressam olan babası, 1 ağustos 1494’de öldüğü zaman annesini iki yıl önce kaybetmiş olan raffaello, kimsesiz kaldı.

raffaello, öksüz kalınca babasının öğrencisi ve aile dostları olan evagelista di piandimeleto ile birlikte urbino’dan uzaklaştı. 1497 yılında perugino’nun öğrencisi oldu ve perugino atölyesinde çalışmaya başladı. perugia’daki fresklerin yapımında perugino’ya yardım ederek ustalık kazandı. çıraktan çok bir usta olarak kabul ediliyor, önemli iş teklifleri alıyordu.

zarif ve abartmasız bir üslubu olan perugino, raffaello’yu büyük ölçüde etkiledi. 10 aralık 1500’de evan- gelista di piandimeleto ile birlikte castello’da sant’agostino kilisesinin mihrap arkalığını yaptı.

sanatçı, bu andan itibaren yoğun bir çalışma dönemine girdi. ard arda siparişler alıyordu. 1501’de bahtiyar nicola da talentino kilisesinin mihrap arkalığını yaptı. 1502’de perugia’daki san francesco kilisesi için «bakirenin taç giyme töreni» adlı eserine başladı. bu dönemde yaptığı diğer ünlü tabloları «şövalyenin düşü», «çarmıha geriliş», «kutsal bakirenin evlenmesi»ydi.

raffaello, devamlı olarak perugia ve floransa arasında seyahatler yapıyordu. 1505’de bugün londra’da ulusal galeri’de bulunan «ansidei mihrap arkalığı»nı bitirdi. 1504-1508 yıllan arasında floransa’da başarılı tablolar meydana getirdi.

raffaello, bir yandan sanatını olgunlaştırıyor öte yandan da leonardo ve michelangelo gibi sanatçıların fikirlerini ve çalışma tarzlarını benimsiyordu. leonardo‘dan canlı varlıkları kendi düzenleri içinde duymaya ve bir kompozisyonda yalnız figürleri değil, aynı zamanda çevresinde havanın dolaştığı canlı varlıkların aralarındaki ilişkileri de incelemeyi öğrendi.