0

kimyanın alt dalları diye de geçer plastikten tut ilaç olsun organik kimya nukleer atom bircok ugras alani var

0

kimya bir bilimdir.bu bilimin bir kuralları vardır.bu kurallardan ilki kütlenin korunumu kanunudur
1-kimyanın en önemli kanunlarından birisi olan kütlenin korunumu kanunu anntoine laurent de lavoisier tarafından oluşturulmuştur.1789 yılında fransız kimyacı lavoisier yanan maddelerin havanın oksijeniyle birleşmesinin bir sonucu olduğunu deneysel olarak göstermiştir.yapmış olduğu deneyi kapalı bir kapta gerçekleştirmiş kabın tepkime sonundaki toplam kütlesinin başlangıçtaki kütleye eşit olduğunu göstermiştir.kimyasal tepkimelerde atomların cinsi ve sayısı değişmediğinden toplam kütlede de bir değişim olmaz.yani tepkimeye giren maddelerin kütleleri toplamı tepkime sonunda oluşan maddelerin kütleleri toplamına eşittir
örneğin kalsiyum elementi ile kükürt elementinin tepkimesi sonucu kalsiyüm sülfür bileşiği oluşur bu olayda kütlenin korunumu kanunu vardır.

0

birinci sınıf , ikinci sınıf , üçüncü sınıf , dördüncü sınıf ve beşinci sınıf derken kimya bilimine biraz yakın olan fen bilimleri dersi orta okulda görülmeye başlanır. ve altıncı , yedinci , sekizinci , dokuzuncu sınıf derken fizik , kimya ve biyoloji olmak üzere 3 ana dala ayrılır fen bilimleri dersi. burda bizi ilgilendiren kimya dersi atomları inceler.
kimya dersi atomları
atomun bileşenlerini
atomun yapısını
molekülü
moleküler yapıyı
çekirdek yapısını
çekirdek bileşenlerini
atomun tarihini
atom bombası
bileşikler
elementler
gibi birçok konuyu ele alan bir bilim dalıdır kimya. ve aslında onuncu sınıftan itibaren çok zor olan bir ders olarak karşımıza çıkan kimya dersi halen de okullarda sayısal kategoride yer alan bir ders olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. ama ne yazık ki çok ama çok zor bir derstir kendisi.

0

kim temelinde maddeyi inceleyen bir bilimdir fakat birçok dala ayrılır.organik kimya gibi mesela.

0

kimya dalı maddenin yapısını kimya bilimini çekirdekleri bir çok bölümü vardır yani. kısacası maddenin halleleri dersek yanlış olmaz sanırım.

0

kimya bir maddenin nitelik ve özelliklerini inceler veya yapısını ,bileşimindeki değişimleri de inceler veya ayrı ayrı maddelerin birbirleri ile birleşimindeki değişimleri nasıl bir tepkimeye girdiğini etkisini inceleyen ve yasaya bağlayan bilim dalıdır. genellikle maddein katı sıvı ve gaz hali gibi veya maddelerin özellikleri gibi hangi maddelerin birleşmesi sonucu elde ne edildiği gibi olayları inceler

0

temelde maddeyi inceleyen bu bilim dalı atomları, molekülleri ve bir birleri arasındaki bağları, etkileşimleri inceler. bazı yerlerde özelleşerek (organik kimya - > karbon kimyası) incelemeye devam eder

0

kimya genelde karbon temelli bileşenleri inceleyen bilim dalıdır. kimyanın incelediği olayları ise 4 başlık altında toplarız.
1)analitik kimya 2)anorganik kimya 3) deneme yanılma 4)fizikokimya

0

kimya genel olarak dünyada ve evrendeki nesneleri inceleyen bir bilim dalıdır bu yüzden genel olarak diğer derslerden farklıdır gerekli bir derstir elementler kimyanın temelini oluşturan bir tablodur bu yüzden kimyanın temelinde asıl olarak elementler yatıyor.bu yüzden genelde her konu element içeren konulardır formüller de galiba bunlara göre yapılıyor böylece hem kolay bir soru çözme yolları açılıyor kimya önemli bir derstir ne kadar zor olsa da önemlidir lisede görülen bu ders öğrencilerin sevmediği dersler içindedir genelde bu yüzden kimya pek sevilen bir ders değildir. kimya deney ve tepkimelerin olduğu bir derstir deney biraz tehlikeli olsada yapılmaya değen bir şeydir tepkime ise paslaşma gibi şeylerdir tepkime kimyasal ve fiziksel olarak 2 ye ayrılır

0

kimya bilimi moleküllerden oluşur. maddenin küçük yapı taşına inceler bir çok karışım yapanlarda vardır.

0

kimyanın inceleme alanları maddenin yapısı ve moleküller ve atomun yapısıdır.

0

kimya bilim dalı maddenin en küçük halinden başlayarak maddenin hal degişimleri ve kimyasal değişimlerini yakından inceleyen bir bilim dalıdır kimya bilim dalı insanlıkla beraber gelişen bilim dallarından biri olmuştur.kimya bilimindeki kurallar sayesinde maddenin hal değişimi özetlenebilmekte ve bu kurallar sayesinde oluşan fiziki üstünlük sayesinde günlük hayatta kullandığımız bize pratiklik sağlayan malzemelerin üretimi gerçekleşmektedir ve bu ürünlerin çalışma prensibi kimyada sabit sayılan kurallar sayesinde düzenli olarak işlemektedir.bu saydığım ürünlere örnek olarak akü,transformatör,fiziksel ve kimyasal değişimler örnek verilebilir.

0

kimya genel olarak maddeyi inceler. maddeyi nelerin oluşturduğunu yani maddenin yapı taşlarını inceler. maddenin yapı taşlarını incelerken atomu bulur ve atomu inceler. atomu incelerken atomun yapı taşlarını inceler proton, nötron, elektron gibi parçaları ve daha bir sürü atom altı parçacığı bulur. sonra proton sayılarından bütün dünyayı oluşturan dünyadaki elementleri bulur ve onları inceler. bu element birbiriyle ilişkileri sonucunda kimyasal tepkimeler ile yeni maddeler meydana gelir bu maddeler hayatın içinde kullanılır. kısacası kimya maddeyi inceler elementleri inceler bileşikleri inceler.

0

en baştaki sorunsalı madde ve atom incelemesidir. tabii zamanla yanbilim dallarını da doğurmuştur. organik kimya, biyotik kimya vs.

0

kimya bilimi her şeyden önce çok fazla at dallara ayrılan bir bilim dalıdır. ayrıldığı alt dallara göre de farklı alanlarda farklı incelemelerde bulunur.
her şeyden önce başlı başına çok çok detaylı bir konu olan organik kimya vardır ki kendisi bir derya denizdir. karbon elementinin aldığı nefesten verdiği nefes kadar her şeyini inciğini cıncığını görebileceğiniz araştırmasını yapabileceğiniz diğer organik elementler ile kurudğu bileşikleri gölemleybilceğiniz hesaplamasını not tutabileceğiniz bir alanıdır kimyanın. burada mesela yanma tepkiemelri birleşme sentez tepkimeleri vb gibi tepkimeler ile birlikte bu incelmeler yapılarak biime katkıda bulunulur.
kimyaının tmeel amacı da zaten biraz budur diye düşünüyorumkendimce. maddelerin araasındaki fiziksel ve kimyasal etkileşimleri inceleyerek birbirlerina karşı hangi durumlarda nasıl ne zaman ve ne kadar tepki verdiklerii verme ve vermeme sebeplerini incelyerek bilime ktkıda bulunur.
kimya bilmi ayın zamanda fizik ve biyooji gibi alanlar ile birlikte ortak disiplinler oluşturrak onların çalışmaarına yardım edip ynı zamanda onların da yardımlarını alır. fizikokimya e biyokimya olarak farklı disiplinler bir araya gelerek bir alt disiplinler oluşturmuşlardır. biyokimya da daha çok canlılar ve canlıların kullandıkları ve gerekleştirdikleri kimyasal sentezler ve tepkimeler üzerinde durulur. aynı zmaadna da fizikokimya ile fizik ve kimyaın ortak olarak gözlem alanına giren ve böylece ortak konusu olmuş olan sıcklık basınç gibi etmener göz önüne alınır. böylece daha kompleks işlemler birden fazla disiplinin fikri ile birlikte yeniden çözüm açıklığına kavuşturulduğu için daha açık fikirli birşekilde çözümlenmiş olurlar.

0

kimya bilimim maddeler üzerinde çalışan bir bilim dalı. maddelerin tepkilemeleri, değişmeleri vb şeyleri inceler (genellikle)

0

kimyanın alt dalları vardır ve bu dallara göre incelenen şeylerde artar
orgabik kimyayla başlayalım bu kimyaya karbon kimyasıda denir tıp ilaç tekstil tarım boya gibi alanlarda inceleme yapan kimya bilimi dalıdır
2. analitik kimya
kimyasal ölçüm bilimidir maddelerinin kimyasal bileşimini inceler deney düzenekleri geliştirir
3.nükleer kimya
dıger adı çekirdek kimyasıdır atom altı düzeyde yaşanan olayları inceler konularından biride radyoaktifliktir.elektron ploton nötron ve benzeri şeyleri nükleer kimya inceler
4.anorganik kimyadir inorganik bileşikler üzerinde çalışan kimya alt dalıdır
5. elektrokimya
elektrik enerjisi ile kimyasal değişimler arasındaki ilişkiyi inceler pillerin yapımı gibi çalışma alanları vardır.
6.fizyokimya
fizikle kimya arasında yer alan bilim dalıdır
sıcaklık basınç gibi fiziksel olayları inceler

0

kimya bilimi maddenin yapısınï maddenin iç ve dış õzelliklerini ve maddenin yapısındaki degisimleri inceler kimya bilimi kendi icinde katagorize olur anorganik kimya,organik kimya,biokimya,fizikokimya polimer kimya ,analitik kimya,sınai kimya,nükleer kimya ,su kimyası gibi ülkemizde kim
ya eğitimi fen fakülteleri ve mühhendislik fakultelerinde verilmektedir.

0

kimyanın alt dalları atomların element ya da birleşik haldeki maddelerin yapısını birleşimini ve özelliklerini uğradıkları dönüşümleri bu dönüşümler sırasında açığa çıkardıkları ya da sordukları enerji ve entropi inceleyen bilim dalıdır kimya bilimi sınırsız denecek kadar çok sayıda bileşiğin incelenmesini kapsar ve bu konudaki bilgi ve etkinlikleri sistemli hale getirmek amacıyla birbiriyle ilgili bileşikleri sistemleri yöntemleri ve amaçlarını gruplayan birçok dala ayrılır bunlar analitik kimya kimya biliminin belirli bir maddenin kimyasal bileşenlerinin ya da bileşenlerden bir bölümünün niteliğini ve niceliğini belirlenmesini inceleyen kuludur biyokimya canlı organizmalarda bulunan kimyasalları kimyasal reaksiyonları ve bileşen etkileşimlerini inceler biyokimya organik kimya tıbbi kimya nedir kimya moleküller biyoloji biyoloji ve genetik ile ilgilidir organik kimya �norganik bileşiklerin tepkimeleri ve özellikleri ile ilgilenen kimyanın alt disiplini nedir fizikokimya fizikokimya kimyasal sistemleri ve oluşumların enerji ve dinamikleri ile ilgili değişimleri izleyen alt disiplinleri kimyasal termodinamik kimyasal kinetik elektrokimya istatistik mekanik ve spektroskopi alanları kapsar organik kimya karbon kimyası da denir hidrojen oksijen azot fosfor gibi elementlerin karbon ile yaptığı bileşikleri inceler nükleer kimya atom altı taneciklerin atomu nasıl oluşturduklarını inceleyen alt disiplinidir fatih kimya kimya ile eczacılığın kesiştiği noktadaki etken madde dizaynı organik 80 sentez ile ilaç geliştirme ile ilgili alt bilim dalıdır teorik kimya kimya biliminin teorik sebep sonuç ilişkilerinin temellerini inceleyen bilim dalıdır supramoleküler kimya moleküller arasındaki ve molekül içindeki etkileşimleri inceleyen bilim dalıdır jeokimya yerküredeki doğal kimyasal olayları inceleyen bilim dalıdır polimer kimyası polimer çok sayıda molekülün kimyasal bağlar ile düzenli bir şekilde bağlanarak oluşturduğu yüksek molekül ağırlıklı bileşiklerdir polimer kimyası ise bu moleküllerin yapısı ve reaksiyonlarını inceler agrokimya tarım bilimlerindeki kimyasal uygulamaları kapsar gıda kimyası besin maddelerinin kimyasal yapılarını ve organizmadaki işlevlerini inceler çevre kimyası kimyasal maddelerin yol açtığı çevre kirlenmesi yeni ve ölmemesi konu alır

0

genel olarak elementler periodik tablo kimyasal maddeler gibi şeyleri inceler