0

lale devrinde birçok olay açığa çıkmıştır. 3.ahmet döneminde yaşanan lale devrinde birçok hastalıklada mücadele edilmekteydi bunlardan birisi ise, çiçek hastalığı idi. bu hastalığın ilacı bu devirde bulunmuştur.

0

lake devrinde
ilk matbaa kuruldu, çicek hastalığı aşısı bulundu, batılaşma hareketleri başlamıştır ve laleler vardı

0

lale devri avusturya ile imzalanan pasarofça antlaşması ile başlayıp 1730 yılında ortaya çıkan patrona halil isyanı ile sona ermiştir. bu dönem keyf ve zevk dönemidir. osmanlı devleti avrupadan geri kaldığını kabul etmiştir. birçok yeniliği devletine getirmiştir. lale devri üçüncü ahmet zamanında yaşamıştır. dönemin sabrazamı: nevşehirli damat ibrahim paşa'dır. dönemin şairi: nedim, dönemin minyatürcüsü: levni'dir. lale devri olarak tanımlayan kişi yahya kemal beyatlı'dır. lale devri tanımı daha sonra ahmet refik tarafından çıkartılan kitaba isim olarak verilmiştir. lale devrinin diğer yenilikleri:
- batılılaşma hareketleri başlamıştır.
- ilk türk matbaası açılmıştır. bu matbaa 28 mehmet çelebi'nin oğlu sait çelebi ve ibrahim müteferrika tarafından kurulmuştur. matbaanın kurulması hakkındaki fetvayı şeyhülislam yenişehirli abdullah efendi vermiştir. matbaada basılan ilk eser vankulu lugatı'dır. vani mehmet'in yazdığı eser arapça-türkçe sözlüktür. osmanlı devletinde eserlerin çoğaltılması müstensih denilen kişilerce yapılmıştır.
- ilk geçici elçilik açılmıştır. 28 mehmet çelebi paris'e elçi olarak atanmıştır. gözlemlerini seferetname adlı eserinde anlatmıştır. ilk geçici elçimiz 28 mehmmet çelebi'dir.
- çiçek aşısı yapılmıştır. iran'dan getirtilmiştir.
- lale devri bahçeleri yaygındır. osmanlı devleti laleyi avrupa'ya taşıyarak tanınmasını sağlayan kişi, avusturya elçisi busbecg'dir. hollanda'da ''türklerin lalesi''dir.
- itfaiye teşkilatı yani tulumbacılar ocağı kurulmuştur.
- ilk kağıt fabrikası yalova'da kurulmuştur.
- kütüphaneler açılmıştır.
- tercüme heyeti kurulmuştur.
- çini atölyeleri kurulmuştur.

-

0

lale devri avusturya ile yapılan pasorofça antlaşması ile yürürlüğe girdi. osmanlı devleti lale devrine girdi . istanbulda laleler yetiştirildi. osmanlılar halka herşey yolunda imajı vermeye çalışıyorlardı.

bildiklerimden bir kaç tanesini sizlere aktarayım

çiçek hastalığına aşı uygulandı.
ilk matbaa lale devrinde zamanında açıldı (geç bile kalindi)
yeni bir itfaiye ocağı kuruldu.
avrupayı yakından tanıma süreci başladı (bknz. batılılaşma)

lale devri patrona halil isyanıyla beraber sona erdi.

0

bu soruyu görür görmez aklıma usta oyuncu kemal sunal geldi.
efendim lale devrinde laleler vardır.
laler... laler laler..

bu soruya istediğiniz cevabı veremediğim için üzgünüm. teşekkürler ve iyi günler efendim