1

margarinin ilk çıkışına bakmak gerekir. margarinin bulunuşu avrupa da sanayi devriminin sonucu ve savaşlar etkisiyle yağ üretiminin azaldığı bir döneme denk gelmiştir. yağ üretiminin azalmasıyla birlikte fakir halkın da kullanabilmesi amacıyla 3. napolyon bir yağ üretimi yarışması düzenliyor ve bunun neticesi olarak margarin bulunuyor.

bu ilk margarin hayvansal kaynaklıydı. sonraları ise türkiye ye de 1932 yılında ilk kez giren, üretimine başlanan margarin, sıvı bitkisel yağlardan hidrojenasyon yöntemiyle elde edilir olmuştur.

kısaca margarinin içerisinde margarinin hammaddesi denebilecek, pamuk yağı, soya yağı başta olmak üzere çeşitli bitkisel yağlar, zeytinyağı, ayçiçek yağı, kanola, palm bulunmakla birlikte tereyağı özelliği kazanabilmesi için sonradan eklenebilecek a, d vitaminleri ve antioksidanlar olabilir. bunların ürüne katılım şartları ts de belirlenmiştir.

bakıldığında margarin tamamen doğal olmayan bir üründür. ayrıca kullanırken eriyebilen fakat vücuda alındığında katı formu kazanan yapıda olduğu için de zararlıdır. ayrıca içine vitamin vs eklenmediğinde besinsel değeri olmayan normal günlük hayatta kulandığımız bir plastikten [ kablo plastiği ] farkı olmayan palm yağı bulunmaktadır.

palm yağı konusu ise önemlidir. bu yağ sadece margarinde değil çok çeşitli paket ürünlerde kullanılmaktadır.