0

milattan önce 6.yüzyılda, uygarlığın doğu bölgelerinde mezopotamya dünyasının öteki ucunda, bir başka dinsel akıl büyük bir önem kazandı. pers yönünde yapılan ve zerdüşt adıyla birlikte görünen reform akımı belirdi.söz konusu akım halkının geleneklerini reddeden ve lanetleyen her şeyi yenilemeye girişen tek bir büyük peygamberin yapıtı olarak yahudilikten farklı bir gelişme gösterdi. günümüz hindistan'ın parsileri, dinlerinin geçmişini zerdüşt'e kadar dayandırırlar.bu yüzden hindistan ve iran arasında finansal anlamda bir bağ olduğunu düşünüyorum belli konularda. ancak söz konusu edilen ilişkinin halkaları açık olarak ortaya kolunda bilmiş değildir.buna gerekçe olarak örneğin zerdüşt'ün kutsal yazıları parsiler tarafından yaşatılmışsa bile,parsilerin kutsal yazılarından hangilerinin gerçekten zerdüşt e ait olduğu belli değildir. bu yazıların en eskileri olan gatha'lar,birçok parçası günümüz bilginlerince hemen hemen hiç anlaşılamayan bulanık bir farsça ile yazılmıştır. bu nedenle zerdüşt'ün düşüncelerini ayrıntılarını bilmek zordur.
zerdüşt'ün mesajı yüce ve soyuttu.ahura mazda adında ulu cisimsiz ve evrensel bir tanrının görkeminden söz etti. mazda, kötülük ilkesi ehli iman ile evrensel bir kavgaya tutuşmuştu. her iyi insanın görevi bu kavgada ışığın yanında yer almaktı.

1

zerdüştlük iran da zerdüşt tarafından kurulmuş olan bir tek tanrıli dindir. diğer ismiyle mecusilik olan zerdüştlük ateş ile sembolize edilmiştir. iran ülkesi islamiyetten önce zerdüştlük dinini benimsemiştir. bugün dünyada da birçok kişi zerdüşt inancına mensup tür.