0

birden fazla kişinin bir araya gelerek topluma açık bir sistem içinde çalışmasına örgütsel çalışma denir. işbölümü, yetki, sorumluluk gibi etkenleri vardır. hiyerarşik çalışma esasına dayalıdır. yönetici , yönetilen diye sınıflandırılabilir. bu iki grup arasında iletişim, etkileşim ve davranışlar örgütsel verimlilik, şahsi mutluluk, dayanışma ve disiplini doğrudan etkiler. iş stresi yahut mesleksel stres olarak da bilinen durum genelde bireyin istenilen işin niteliği için yetersiz geldiği durumlarda ortaya çıkar. bu konuda denge sağlamak önem arz eder ve yöneticinin bu konuda hassas ve düşünceli olması gerekir. yapılan iş, çevresel koşullar, kullanılan iletişim kanalları, gruplaşmalar, çatışmalar stres kaynaklaridir.
farklı açılardan incelersek:
yöneticilerin stres kaynakları içinde aşısı iş yükü, işin sıkıcı olması, ücretin yetersiz olması, çalışma saatleri, gürültü, kalabalık ve personel azlığı stres kaynağıdır.
yetki yapısı kaynakları topluluk adına karar verme ve karara katılımı sağlama sorunları, yetkide yetersizlik, sorumluluktan doğan problemler, adaletsiz değerlendirmeler ve teşvik yokluğu da stres kaynakları arasındadır.
üretim açısından stres kaynakları
zaman kısıtlı olması, araç alet yetersizliği, işle uyumlu yetenekler olmaması ve çalışmanın karşılıksız kalması ciddi derecede heves kırıcı stres kaynaklaridir.
kümeleşme sorunları en çok sorun çıkaran bölümdür. iş ortamında bireyler arası huzursuzluk, örgüt içi anlaşmazlıklardan doğan çatışma ve gerginlikler, ve iş yerinde dedikodu yapılması sanılandan çok fazla zarar veren faktörlerdir.
başka bir kaynak olarak rol çatışması aslında karşılıklı esneklikten doğar. verilen işin kişiyle uyumsuz olması ve verilen işin muhatabini belirsiz bırakma tavırları stres kaynağıdır.
son olarak da yine sanılandan fazla etki bırakan kültürel yapıdan kaynaklanan stres problemleri. örnek olarak iş yerinde görüş farklılıkları çatışmalara yol açabilir. statü düşüklüğü yöneticinin kendini üst işçiyi çok basit görmesi epey büyük bir stres kaynağıdır. yapılan işten bir türlü memnun kalmayan patron çift taraflı stres kaynağı olur. yönetimin kontrolü kaybetmesi ve hedefsiz çalışmak da sorun oluşturmaktadır.

0

iş yerlerin de örgütsel stres kaynakları bence çalışan personelin birbirleriyle olan kapışmaların dan kaynaklanır hırsları bazı elemanların birbirlerini çekememeleri bu sebepleri doğurur hepsi birbirinin kuyusunu kazmakta kim daha başarılı diye kendince fikirler ve planlar yaparlar bu da araların da anlaşmazlığa ve strese yol açar