1

aşağıdaki ayette verilmek istenen mesaj nedir?

"iyilik ve kötülük asla bir olmaz. o halde sen kötülüğü en güzel şekilde uzaklaştır.o zaman seninle aranda düşmanlık bulunan kimse candan, sıcacık bir dost oluverir."
(fussilet suresi,34.ayet)

4 cevap
0

anlayacağınız hoşgörülü ve bağışlayıcı olmak 'tır.

1

iyilik ve kötülük asla bir olmaz o halde sen kötülüğü en güzel şekilde uzaklaştır o zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse candan sıcacık bir dost olur, ayetinde verilmek istenen mesaj tam olarak şu şekildedir. size kötülük yapan bir kişiye ne kadar iyilikle yaklaşırsanız bu kişi size haksızlık ettiğini o kadar çabuk almayacaktır. kötülüğe kötülükle karşılık vermeden ize ne kadar haksızlık olur kadardı alttan olarak anlayış göster evet güçlü bir duruş sergilediğimiz zaman karşınızdaki insan gerçekten bu gücünün karşısında kendine tamamen ezilmiş hissedecektir. sonuçta bu konuyla alakalı söylenmiş bir deyim de vardır , tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır diye gerçekten de olay tam anlamıyla bu noktaya geliyor. siz karşınızdaki insana sakin bir şekilde yaklaştığınızda ve susmaya başladıktan bir zaman sonra o da bazı şeyleri fazlaca abarttığını ve gerçekten size yok yere kötülük yaptığını farkederek kendini düzeltmeye başlayacaktır. yoksa onun yaptığı yanlış hareketlere siz de aynı şekilde yanlışlıklarla cevap verecek olursanız eğer karşımızdaki zaten kötülük yapmaya alışkın olan insanı daha fazla kışkırtılmış olursunuz. siz tepki göstermemeye başladıkça oda ilk önce sinirinden kuduracak sonrasındaysa size bir zarar veremeyeceğini ve yaptıklarının tamamen boş bir çaba olduğunu anlayacak ve daha sonra da kötülüklerine son vermeye başlayacaktır. belki de bu sabrınız sayesinde kötü bir insandan iyi bir insan bile oluşturabilirsiniz.unutmayın iyi ve temiz bir kalbin yıkamayacağı bir kötülük yoktur.

0

bu ayetten anlamamız gereken her kime iyilik edersin karşılığında bizde bir iyilik ya da kötülere karşı koymuş oluruz bence bu ayette anlatılmak isteniyor kişiden kişiye göre değişebilir ama asıl anlamı için kur'an meali ne bakmak gerekir yani kısacası her şeyin kapısıdır iyilik bu yüzden her kime iyilik edersek onun karşılığında da bizim yararımıza bir şey oluşur bu herhangi bir düşmanımız da olabilir ya da en yakın arkadaşınız da olabilir yani iyiliğin kime yapılacağı belli olmaz iyi insan ya da kötü insan diye ayırırsak bir gün yanımızda bize iyilik yapacak kimse olmayabilir bu yüzdenelimizden geldiğince herkese iyilik yapmaya çalışmalıyız ve bunun sonucunda bizde bunun karşılığında bir iyilik edeceğimizi unutmamalıyız

0

ayetin tefsiri yapmak haddimize düşmez fakat anladığım kadarıyla insanların kendisine düşmanlık besleyen ve kötülük yapmaya çalışan insana bile iyi davrandığı zaman, bu tavrını karşı tarafta da anlam bulduğunu ve kalpleri yumuşattıgini yumuşayan kalpler sonucunda da insanlar arasındaki düşmanlıkların bitip güzel dostlukların kurulabileceğini ifade etmektedir.