1

mide ülseri mide içerisindeki asit oranının artmasının dan dolayı mide çeperinde oluşan yaralardır. kesinlikle sağlıksız beslenme sebebiyle ortaya çıkmaktadır. mide ülseri sorunu yaşayan kişilerde öncelikle hazımsızlık baş gösterir. ilerleyen dönemlerde ise şiddetli mide ağrısı ve yanması problemleri yaşamaktadırlar. şikayetleri genellikle mideleri boş olduğu zaman daha fazla ortaya çıkar. birkaç lokma bir şey yedikleri zaman ağrıyı bastırırlar. ancak bu sadece geçici bir çözüm üretir açlık başladığında mide ağrısı yine çekilmez bir duruma gelecektir. mide ülseri teşhisi konması için kişi doktora şikayetlerini bildirdiğinde kısa süre içerisinde endoskopi yapılmalıdır. endoskopi sayesinde mide içerisi rahatlıkla görülür. tedavi edilmeyen ülserler ilerleyen dönemlerde mide kanamasına yol açabilir. doktorun tavsiye ettiği şekilde beslenerek ve vermiş olduğu ilaçları düzenli olarak kullanarak uygun bir tedavi ile ülser şikayeti ve midede bulunan yaralar tedavi edilebilir. özellikle aşırı derecede çay ,kahve tüketimi ,sigara kullanımı ,gazlı içecekler ve aşırı acı ve baharatlı yiyecekler tüketimi sonucu mide ülseri problemi ortaya çıkar. bunun yanında midenin uzun süre aç kalması ve sonrasında tıka basa doldurulması ve bunun sürekli olarak yapılması da mide ülserinin başlıca nedenlerinden biridir.
mide sorunu yaşayan kişilerin, düzenli olarak beslenmeleri ve zararlı alışkanlıklardan kurtulmaları gereklidir.özellikle doktorlar süt tüketiminin faydalı olacağını söylerler.ancak yakın zamanda bu konuyla alakalı yaptığım araştırmalarda aksi yönde çalışmalarda vardır. ancak genel geçer bilgi olarak doktorunuz süt içmenizi öneriyorsa onu dinlemeniz de fayda vardır. iyileşme süreci içerisinde hafif bir beslenme tarzı benimsemeli, çay, kahve ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız. bal ve zerdeçal karışımının düzenli olarak tüketilmesinin de mide ülserine oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. ayrıca sebzeleri kesinlikle çiğ olarak tüketmelisiniz. bu süreçte sebzelerin haşlanmış olarak tüketilmesi önerilmektedir. ayrıca yenilen yemekler aşırı tuzlu olmamalıdır. mayalı ,tuzlu ve şekerli hamur işlerinden uzak durmalısınız. kısacası zaten sağlığımız için faydalı olmayan birçok şeyden mide ülseri probleminiz geçene kadar tamamen uzak durmalı ve hayatınızdan çıkarmalısınız.doktorunuzun vermiş olduğu ilaçlarıda kullandığınız sürece bu problemle kısa sürede kurtulabilirsiniz.

0

sağlıkçı olarak birçok eğitimini aldım ve aklımda kalanları yazıyorum. mide ülseri mide asidinin mide duvarını aşındırması ve yara yapması sonucu oluşur genellikle ülser olmadan önce mide bunun sinyallerini verir (reflü, hazımsızlık, yanma, mide sıvısının ağıza gelmesi...). aşırı asitli, kafeinli sıcak-soğuk, baharatlı yağlı besinler neden olmaktadır. ülser çok ilerlemişse yiyecek ve içeceklerle geçmeyebilir bir doktora görünmekte fayda vardır. mide ülseri olanlar aşırı sıcak soğuk, asitli kafeinli baharatlı yağlı besinler yememelidirler. nane, kekik, bal, yağsız proteinler tüketebilirler.